/ iStock/Getty Images
Около 500 двойки отпразнуваха своите бракове под синьото небе в неделя на събитие в Ню Йорк, целящо да излекува раните от пандемията COVID-19.

С гирлянди на главите си двойките, много от които вече бяха сключили брак, вървяха в процесия преди символичната церемония, водена от имам, равин и пастор.

Някои от тях едва сдържаха сълзите си.

"Трябваше да се венчаем на 24 март 2020 г. на Хаваите, но пандемията отмени всичко", казва Ерика Хекман пред АФП, хванала под ръка съпруга си Ричард в празничната атмосфера в парка Дамрош.

Двойката, която очаква дете, сключи брак на следващата година на покрив, като присъстваха само най-близките членове на семейството.

"Всички носеха маски", спомня си 35-годишната Ерика.

"Беше много малка сватба... така че сега се чувствам като на наистина голямо събитие - да дойда и да празнувам с други хора, които са преминали през същото", казва 37-годишният Ричард.

сватби
БТА

Просто празнуваме любовта.

Животът в Ню Йорк през 2020 г., силно засегнат от пандемията, замря, а снимки на пустия Таймс Скуеър и импровизираните морги се превръщат в емблеми на кризата.

Събитието, организирано от центъра "Линкълн" - прочутия комплекс за изкуства в горната част на Уест Сайд в Манхатън, беше обявено като празник за двойките, чиито планове за сватба са били объркани.
 
Но всички бяха добре дошли.

Някои от тях, като Естер Фризнер Стъцман и съпругът ѝ Уолтър Стъцман, са женени от десетилетия.

"Той ми обеща пътуване до Париж", каза тя с усмивка.

Лойд-Клайн, която се омъжи за съпругата си Аниса през 2008 г. в Торонто, Канада, беше щастлива, че "има ден, в който просто се празнува любовта.

"Ние сме еднополова двойка, за нас е много важно да излезем, да празнуваме и да се покажем тук публично, доколкото можем", каза 56-годишната жена.
59-годишната Ан-Мари Колон се разхождаше сред двойките със снимка на годеника си Луис Стивън, професор от квартал Бронкс, който почина от ковид през април 2020 г.

"В седмицата, в която той почина, трябваше да сме в Аруба и да се оженим. И затова си помислих, че да дойда днес ще бъде хубав празник за живота, който имахме заедно с него в продължение на 11 години", каза тя.
БГНЕС, АФП