/ БГНЕС
52-рото издание на феста почете Куинси Джоунс
Незабравимият рецитал на Нина Симон през 1976 г., трите концерта на Принс през 2013 г., изпълнението на култовата песен „Smoke on the Water” на „Дийп пърпъл”, участието на Майлс Дейвис през 1991 г., три месеца преди смъртта му - джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария, чието 52-ро издание започна в петък, ще се стреми да продължи установените традиции, предаде АФП.
 
Италианският певец Паоло Конте откри тазгодишното издание на фестивала. Фестът почете легендарния американски композитор и музикален продуцент Куинси Джоунс по повод неговата 85-годишнина, предадоха АФП и Ройтерс. 81-годишният Конте откри фестивала на сцена „Стравински” с песента си Come Di. В програмата за вечерта фигурираха френският поппевец Етиен Дао и американецът Джон Кейл - основател заедно с Лу Рийд на групата „Велвет ъндърграунд”.
 

БГНЕС


Куинси Джоунс получи от градските власти почетен медал и сребърен плакет, на който пише, че на негово име е кръстена зала. „Хубаво е човек да се върне във втория си дом. Тук сякаш съм при семейството си, това е семейството ми”, каза носителят на 27 награди „Грами” пред множеството в новата зала „Хаус ъв джаз”, след като беше изведен на сцената в инвалидна количка.
 
„Монтрьо винаги е бил Ролсройсът на всички фестивали”, сподели Джоунс. „Монтрьо, обичам те”, добави на френски продуцентът на най-успешния албум на Майкъл Джексън - „Трилър” (1982).
 

„За ваше сведение не сме връчвали такъв медал от 10 години. Клод също има такъв”, каза кметът на Монтрьо Лоран Верли, имайки предвид Клод Нобс, основал фестивала през 1967 г.
 
Тромпетист, композитор, аранжор - Куинси Джоунс е работил с големи имена на американската популярна музика като Барбра Стрейзанд, Франк Синатра и Тони Бенет. Джоунс ще остави следа в историята на ежегодния форум и като съпродуцент на изданията от 1991 до 1993 г.
 

БГНЕС


До 14 юли на сцените на фестивала ще има 380 концерта, като 250 от тях са безплатни. Жанровете са разнообразни - от рок и поп през джаз и блус до соул и фънк. Сред участниците са „Дийп Пърпъл”, Ван Морисън, Иги Поп и формацията на Джони Деп и Алис Купър - „Холивуд вампайърс”. За първи път на фестивала са поканени австралийската рокзвезда Ник Кейв и американецът Джак Уайт. Програмата на фестивала ще завърши с концерт на британската група „Джамирокуай”.

Макар фестивалите да се множат и участниците в тях да се сменят, успехът на джазфестивала в Монтрьо е неоспорим, независимо че „Фънки” Клод Нобс, който го основа преди повече от половин век, през 1967 г., почина през 2013 г.
 
„Повече отвсякога фестивалът остава верен на волята на Нобс”, поясни поелият щафетата от него Матийо Жатон. „Това е състояние на духа, философия, която има дълбоки корени в американската черна музика и е открита към джаза, блуса, рока и соул музиката. Въпреки че си отидоха от този свят легендарни изпълнители, като Майлс Дейвис, Би Би Кинг, Нина Симон, Дейвид Боуи, Принс и Ленард Коен, редица музиканти идват в Монтрьо, защото знаят, че тук могат да творят и експериментират с онази свобода на изразните средства, която е характерна за джаза”, допълва той.
БТА