„12 години в робство” с Оскар за най-добър филм, Кейт Бланшет – най-добра актриса
„12 години в робство” с Оскар за най-добър филм, Кейт Бланшет – най-добра актриса / снимки: Guliver/Getty Images

В театър "Долби", в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд", завърши 86-ата церемония по връчване на най-престижните награди в света на киното - Оскар-ите. С отличието в най-престижната категория - най-добър филм - бе удостоена лентата "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин, съобщи сайтът Oscar.com.

Филмът донесе също Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля на 31-годишната кенийка Лупита Нионго, както и за адаптиран сценарий на Джон Ридли.

"12 години в робство" бе с 9 номинации за наградите на Американската киноакадемия. Филмът за робството е заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп. Той е носител на Златен глобус за най-добра драма, на БАФТА, на наградата на Гилдията на американските продуценти, на пет отличия "Независим дух" и на други награди, предава БТА.

С най-много Оскар-и тази година - 7 - бе отличена лентата "Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон. Самият той получи приза за режисура. Космическата фантастика е с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни.

12 години в робство с Оскар за найдобър филм Кейт Бланшет  найдобра актриса
netinfo

С Оскар за най-добър актьор бе отличен Матю Макконъхи за великолепното си изпълнение на ХИВ-позитивен каубой "Клубът на купувачите от Далас". За участието си в същия филм отличието на Американската киноакадемия за актьор в поддържаща роля беше присъдено на Джаред Лето.

Оскар за най-добра актриса получи Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".

Филмът "Замръзналото кралство" на "Уолт Дисни" получи пък Оскар за анимация, предаде Асошиейтед прес.

В дългия път към наградите на Американската киноакадемия триизмерната анимация обра всички възможни отличия. Гилдията на американските продуценти посочи лентата, в екипа на създателите на която като асистент-аниматор участва и българката Светла Радивоева, за най-добра анимация. Филмът е със Златен глобус, БАФТА, с наградата "Ани" и с други отличия.

Най-авантюристичната триизмерна анимационна комедия за 2013 година е по приказката на Андерсен "Снежната кралица". Режисьори на филма са Крис Бък и Дженифър Лий. Продуцент е Питър Дел Веко. Музиката е дело на носителя на Тони Робърт Лопес и на Кристен Андерсън -Лопес. Тяхната композиция Let It Go е номинирана за Оскар в категорията песен към филм.

Като големия губещ на тазгодишната церемония може да бъде определен филмът "Американска схема". Той бе с 10 номинации, но не успя да вземе нито една статуетка.

12 години в робство с Оскар за найдобър филм Кейт Бланшет  найдобра актриса
netinfo