„007: Спектър”: Джеймс Бонд срещу най-добрия злодей на Холивуд
„007: Спектър”: Джеймс Бонд срещу най-добрия злодей на Холивуд / снимки: Guliver/Getty Images

В Лондон се състоя световната премиера на филма „007: Спектър”. Ролята на злодея Франц Оберхаузер се изпълнява от германско-австрийския актьор Кристоф Валц.

„Да, Джеймс, аз съм този, който ти причинява болката”. Тази заплашителна фраза произнася Кристоф Валц в 24-та серия от сагата.

ГАЛЕРИЯ: Звезди и кралски блясък на премиерата на новия 007

Вечният злодей

Кариерата на Кристоф Валц не е типична: наследникът на артистична виенска династия до 50-та си година е добре познат само на тесен кръг продуценти на германски телевизионни филми. Перфектен професионалист, Валц е участвал в 50 ленти, оставайки почти незабелязан за големите кинематографи.

През 2009 г. грандиозен пробив му донася 51 филм - ролята на зловещото чудовище Ханс Ланда, ловеца на евреи, във филма на Куентин Тарантино „Гадни копелета”. Тарантино, който снима лентата в Берлин, е отчаян, защото не може да намери подходящия изпълнител, докато не му представят Валц.

От тогава неговият запазен патент са ролите на злодеи: от изискания циник кардинал Ришельо („Тримата мускетари”) до хлъзгавия като риба Уолтър („Големите очи”). Никой не може да се усмихва с толкова студена усмивка, както Валц. Никой не може да разрязва десерта си с вилица, така сякаш пронизва с нож сърцето на жертвата.

От екрана до операта

Ролята на главния злодей във филма за Бонд е поредният връх в кариерата на живеещия между Берлин и Лос Анджелис 58-годишен актьор. Тайната на неговия успех се обяснява както с неговия талант, така и с великолепната европейска актьорска школа, а също така с интелигентността му и широкия кръгозор. Детството на Валц, роден през 1956 г. във Виена, преминава между театъра и музеите, както си спомня самият той в едно интервю. На премиерите и изложбите го водят както майка му, художник по костюми, така и баба му, театрална актриса.

Дори със славата си Кристоф Валц се разпорежда доста стилно: той се пробва като режисьор на опера. В операта на Антверпен Валц е поставил „Кавелера на розите” - шедьовър на неговия любим композитор Рихард Щраус. В бъдеще Валц възнамерява не само да се снима в киното, но и да играе в театъра, както и да прекарва повече време с малката си дъщеря. Момичето, което скоро стана на 10 години, живее в Берлин и посещава най-обикновено училище.

Ще снима ли Даниел Крейг отново в ролята на Джеймс Бонд?

„Бонд” пореден, но не последен

„007: Спектър” - 24-ят филм за приключенията на Джеймс Бонд. Лентата с бюджет от над 270 млн. евро е заснета в Мароко, Италия, Австрия и Мексико. Режисьорът Сам Мендес обещава ненадминати спецефекти и максимум реализъм в каскадите. Само техниката потрошена по време на снимките струва 30 млн. долара, отбелязват продуцентите.

Новият филм за Джеймс Бонд възхити британските критици

Германската преса за момента се отнася с ирония към филма. „Франкфурт алгемайне цайтунг” публикува в навечерието на премиерата анализ на представените във филма марки - от часовници до гащи - и нарече филма „най-дългата реклама в света”.

Източник: БГНЕС