/ DarikNews.bg
Кои бяха лицата на вчерашния протест срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев? Група роми от Галиче, територията на небезизвестния Ценко Чоков, издигнали плакати с надпис "Гешев е расист". В мига, в който полицаи се приближа да ги заснемат, гражданите започнаха да се изнасят, очевидно притеснени. Предвождаше ги жената на бившия кмет под домашен арест, който си го спечели заради обвинението, че е оглавявал лихварска група. Немалко от протестиращите ловко се пазеха да не бъдат заснети, а според TrafficNews е имало за какво - повечето от тях крият оперативно интересно, че даже криминално минало.

Два марша в София - „за“ и „против“ избора на Иван Гешев за главен прокурор

„Протестираме против своеволията на прокуратурата. Цялото ми семейство сме потърпевши вече доста години специално от специализираната прокуратура и от Иван Гешев. Затова протестираме срещу неговия избор за главен прокурор”, обясни половинката на Чоков. Прочитането на изписаните лозунги обаче беше трудна мисия за застъпниците на Чоков. Сред тях беше и Салко Касъмов, който е подсъдим заедно с бившия кмет.

Ако не беше в затвора, вероятно срещу Гешев щеше да протестира и наркобосът Димитър Желязков-Митьо Очите. В челните редици на митинга беше дъщеря му Станислава Желязкова.   

 „Тук сме, за да протестираме срещу кандидатурата на Иван Гешев и като цяло срещу системата, защото те нагласят хората, както мен и баща ми в случая", прояви гражданска съвест срещу прокуратурата известната наследничка.

Сред най-мълчаливите участници в митинга пред Съдебната палата бяха късо подстригани здрави момчета в черни фланелки, които носеха плакати на гражданско движение „Боец”. Неговият лидер Георги Георгиев се закани в четвъртък да блокира Съдебната палата безсрочно, докато кабинетът не подаде оставка и не бъде оттеглена номинацията на Гешев. Чуха се и гласове за блокади на кръстовища и гражданско неподчинение. Днешният ден пък бе почивен за протестиращите, които се готвят за утрешните блокади.