Едно от най-драматичните твърдения в интервюто пред Опра Уинфри на британския принц Хари и съпругата му Меган бе, че синът им е лишен от кралска титла, вероятно заради цвета на кожата си.

Арчи Маунтбатън-Уиндзор е седми в линията на наследяване на британския престол. За разлика от него децата на принц Уилям, големия брат на принц Хари, са принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис.

Кралските усмивки, от които като че ли не е останала и следа (СНИМКИ)

Меган каза в интервюто, че докато била бременна, "те" - вероятно имайки предвид двореца, "казваха, че не искат той да бъде принц, който би бил различен от протокола".

Най-добрите мигове от приключението на Меган Хари и Арчи в Африка
Guliver/Getty Images

Тя загатна, че можело да става дума за това "първият цветнокож член на това семейство да не бъде титулуван по същия начин, както биха били другите внуци".

Остри реакции след думите на Меган, че в кралското семейство имало „тревоги“ за цвета на кожата на Арчи

Кралица Елизабет Втора има девет правнука, сред които е и Арчи. Те не са принцове и принцеси с изключение на трите деца на принц Уилям, който е втори в линията за наследяване на престола и един ден би трябвало да стане крал.

принцеса Шарлот, принц Уилям принц Луи и принц Джордж
БГНЕС

С указ на крал Джордж Пети от 1917 г. титлите принц и принцеса са ограничени до децата на монарха, децата на синовете на монарха и "най-големият жив син на най-големия син на принца на Уелс", който в наши дни е принц Джордж, синът на принц Уилям.

Боб Морис, експерт по конституционни въпроси в лондонския Юнивърсити колидж каза, че правилото е въведено, за да се ограничи непрекъснато нарастващия брой титли принцове и принцеси.

Секс, лъжи и абдикация: скандалите в британското кралско семейство

"Кралица Виктория имала девет деца, които били принцове и принцеси, те имали деца и така нататък, и така нататък и крал Джордж Пети преценил, че трябва да се направи нещо, за да се въведе ред", каза той.

Британското кралско семейство
Gulliver/Getty Images

Кралицата има право да променя правилата и през 2012 година тя издаде указ, според който всички деца на принц Уилям и съпругата му Катрин ще бъдат принцове и принцеси, а не само най-големият му син.

Светът коментира: Има ли расизъм в британското кралско семейство

Според указа на крал Джордж Пети Арчи не е принц, но ще стане такъв като внук на монарха, когато настоящият престолонаследник принц Чарлз стане крал. В интервюто Меган заяви, че ѝ казали, че "искат да променят правилото за Арчи". Не стана ясно какво има предвид, но според Морис принц Чарлз е давал да се разбере, че ще е "привърженик на по-малко кралско семейство", когато се възкачи на престола.

Арчи има право на аристократична титла по рождение, като например лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор. При раждането му обаче бе съобщено, че Хари и Меган са решили Арчи да не получи титла.

принц Хари и Меган Арчи
Gulliver/Getty Images

Меган обаче каза пред Уинфри, че "това не беше решение, което ние взехме". Меган изрази и тревога, че без титла Арчи нямало да получи охрана. Но кралските титли като принц и принцеса не носят автоматично правото на защита.

Високопоставените членове на кралското семейство, каквито бяха Хари и Меган преди да се оттеглят миналата година, имат телохранители от полицията, за които плащат данъкоплатците. Членовете на кралското семейство, които не са ангажирани към короната, като дъщерите на принц Андрю - принцеса Биатрис и принцеса Юджини, нямат охрана.

От Бъкингамския дворец не отговориха на отделни обвинения от интервюто. В изявлението, разпространено от двореца, се посочва, че "повдигнатите въпроси, особено расовите, са тревожни", че ги приемат сериозно и ще ги разрешат в семейството.

По темата

БТА