Замърсяването на Дунава е заплаха за питейната вода на милиони
Замърсяването на Дунава е заплаха за питейната вода на милиони / снимкa: БГНЕС

Дунав в класическия валс на Йохан Щраус е син. Но в реалния свят от началото на 21 век той е мътен плавателен канал, поглъщащ канални води от градовете, пестициди и химикали от земеделските земи, промишлени отпадъци от заводите и гориво от плавателните съдове. Основните дунавски организации и Европейският съюз са все по-загрижени за бъдещето на най-дългата река в ЕС, която извира от Германия и тече през 10 страни, преди да се влее в Черно море.Официални лица в Будапеща призоваха всички държави от поречието на Дунав да предотвратят непоправимите според тях вреди, като вземат спешни мерки срещу замърсяването.

Политическият координатор на дирекция "Енергетика и транспорт" към Европейската комисия Чезаре Бернабей заяви за "Гласът на Америка", че без радикални действия за подобряване състоянието на екологичната система на река Дунав запасите от питейна вода на близо 80 милиона души ще бъдат застрашени. "Със сигурност всичко това трябва да се контролира. Не можем да продължаваме да смятаме, че водата е нещо, с което разполагаме като даденост", отбеляза той. "Навсякъде нараства загрижеността за водните запаси, особено в тази зона, която е доста гъсто населена". Друг нерешен проблем е замърсяването в резултат от

бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., смята Милован Божинович, председател на Дунавската комисия със седалище в Будапеща, която работи за свободното корабоплаване по реката. Той твърди, че химикали от бомбардираните заводи все още замърсяват Дунава."Част от замърсяването е резултат от бомбардирането на тези фабрики, без да се вземат предвид последиците за страните по течението на реката след Сърбия - България и Румъния, а също и за Черно море", каза той. Вина за замърсяването има и бързо разрастващото се корабоплаване по река Дунав.
Замърсяването на Дунава е заплаха за питейната вода на милиони
netinfo

Според данни на ЕС сега, след като вече повечето държави, през които минава реката, са в Европейския съюз, водният транспорт може да се удвои през следващите 10 години. Експертите са единодушни, че използването на модерни технологии в корабоплаването и ограничаването на индустриалното замърсяване ще спомогнат за възстановяване на екосистемата на Дунава. Но те предупреждават, че тези усилия ще бъдат затруднени от промените на водния поток с цел предотвратяване на наводнения или производство на електроенергия. Филип Уелър е изпълнителен секретар на Международната комисия за опазване на река Дунав. "Човешките дейности са се опитали да ограничат и контролират реката и тази стратегия очевидно е довела до екологични проблеми и е увеличила наводненията", казва той. Но Уелър споделя също, че самият той не е изгубил надежда, че един ден Дунав ще бъде отново син.

/БТА/