Вие сте млад и отегчен? Спечелете тогава депутатско място
Вие сте млад и отегчен? Спечелете тогава депутатско място / netinfo

Ако младите се редят на опашка, за да пеят фалшиво и така да спечелят национално внимание, или ядат червеи за пари, тогава защо да не ги накараме да се борят за кариера в политиката или за място в парламента? Тази идея изглежда по-подходяща за реализиране в Холивуд, отколкото в някоя държава, но очевидно е завладяла части от Русия, където политическите лидери започнаха да се притесняват, че в техния парламент преобладават мъжете на средна възраст.

Вероятно опасявайки се, че младежите под 30 години могат да изнесат политическите си тревоги на улиците, както се случи в съседните Украйна и Грузия, партията на президента Путин Единна Русия стигна до извода, че е необходимо да преориентира младите към политиката. Ето защо по-рано тази година партията взе решението, че поне 20 процента от нейните кандидати трябва да са под 28 години.

Да се намери начин, за да се вкарат младите в политическата партия очевидно се оказа лесно на думи, но не и на дела. Руските младежи може би се оказаха прекалено озлобени срещу политическата система, която все повече и повече се контролира от администрацията на Путин. Или пък може би подобно на младите хора в толкова други части на света, те просто мислят, че политиката е скучна.

Така че лидерите на Млада гвардия, младежката организация на Единна Русия, решиха да организират нещо като политически вариант на американското риалити шоу "Американски идол" или на руското "Фабрика за звезди". Състезанието започна с отговаряне на въпроси и победителите от първия кръг бяха обявени от D.J. на плажно парти в южната част на Москва.

Някои от отговорите на участниците в този първи етап бяха доста изненадващи. Така например един състезател каза, че Михаил Ходорковски е бил вкаран в затвора заради политическите си възгледи. Това мнение със сигурност го постави в конфликтна

ситуация с администрацията на Путин, но въпреки това младежът явно продължава участието си в надпреварата. Накрая на състезанието, след като 60-те съперници минат през конкурсното сито, се очаква най-малко трима от тях да бъдат възнаградени с депутатски места в Думата, долната камара на руския парламент.

Разбира се, руската политика не е точно модел на демокрация, но може би за онези, които се опитват да привлекат към политиката вниманието на младите американски гласоподаватели, идеята за политическо риалити шоу може да се окаже не чак толкова лоша. Можем да опитаме, а и като погледнем на демографския фактор, няма да боли. /БТА/