Василев търгувал царските имоти за подкрепа на Беронов?
Василев търгувал царските имоти за подкрепа на Беронов? / netinfo

Министърът на държавната администрация Николай Василев е посетил предизборния щаб на десните с предложение за подкрепата на Неделчо Беронов от НДСВ, като в замяна на това е поискал десните да изкажат добро мнение за политиката на НДСВ. Това каза самият той в предаването „Дарик кафе”. Василев уточни, че е посетил щаба на Беронов още миналия месец, и то в лично качество, без да представлява политическата сила НДСВ.

Какво пишеше на това листче?

От всичко казано досега, вярно е само това, че съм ходил в щаба на Неделчо Беронов, което не е тайна.

Кога ходихте последно в щаба на Беронов?

През септември, но датата не я помня.

Тези дни не сте ходил там, така ли?

Само веднъж съм ходил и това не е тайна. Видял съм се не лично с г-н Беронов, което също няма лошо, а с мои стари приятели, които работят в този щаб, по тяхна покана. А и там обсъдихме цялата ситуация, но нито съм ходил в името на политическата сила, нито съм поемал ангажименти или поставял условия, както излиза тук. Просто съм анализирал ситуацията и съм казал най-разумните неща.

А какво казахте тогава във връзка с предизборната ситуация, както Вие я определихте?

Позицията ми беше, че НДСВ трябва да има собствен кандидат на изборите, което вече е история тъй като ние решихме обратното. И оттук нататък на мен лично не ми е много ясно какво ще направят избирателите на НДСВ на тези избори, тъй като ние ги призовахме сами да преценят. И логичният въпрос – кой може да се бори за техния глас. Всеки може да се бори за техния глас. Но ако цитирам думите, които съм научил преди години от по-мъдър и опитен политик от мен, то те са, че в политиката е изкуството да създаваш приятели, а не врагове. Ако някой се опитва да създава мостове към другите политически сили, може би ще получи тяхната подкрепа. Ако се опитва да гори мостове може би ще загуби тяхната подкрепа.

Кое в случая наричате горене на мостове? Да не би това да се има предвид с това, че „сините чоплят болната за НДСВ тема – царските имоти”?

Изобщо никога не съм коментирал темата за царските имоти, защото не се считам компетентен по нея. Има други хора, които я разбират повече, но очевидно с изказвания като това в моя избирателен район във Варна, г-н Костов няма да създаде много приятели в редиците на нашите симпатизанти.

Разменихте някаква хартия с г-н Костов, така ли?

Не с г-н Костов, аз изобщо не съм се виждал с него. Той не е присъствал на този разговор.

А с кого разменихте?

С членове на щаба. Васил Чобанов ме покани в този щаб, където имам и други познати и с тях обсъдихме всички интересни въпроси. Това съм го правил с няколко членове на щаба, няколко кандидати. Тоест, всеки, който е имал какво да обсъжда с действащ министър или с политик вече толкова години, може да го направи.

Интересно е, обаче, сега да си припомните какво беше написано във въпросното листче, което все пак съществува, както разбираме?

Разбира се, че съществува, това не е някаква тайна. На него пише най-общи неща, които, между другото и Вие бихте написали, ако Ви помолят да дадете някакви препоръки. Те са универсални и важат не само за България и не само за президентските избори. Те са горе-долу в следния дух: ако някой се бори за подкрепа от електората на друга партия, този някой би могъл да бъде действащият президент, би могъл да бъде някой друг, то тогава би следвало да каже няколко добри думи за тази партия, за нейните представители, за нейните симпатизанти; ако той постоянно говори негативни неща, какъвто е случаят с този политик, за когото говоря в момента, то очевидно той няма да предизвика симпатиите на нито един човек, който подкрепя нашата партия.

Тоест Вие сте очаквали от десните, които издигат кандидатурата на Беронов, да кажат добри думи за НДСВ и за вашия лидер. Това е в някакъв смисъл поставяне на някакви условия.

Ами да, и то не да си изкривят душата. Това не са условия. Вижте аз не съм отишъл от името на Симеон Сакскобурготски и е много грозно то да бъде намесвано по този начин неговото име. Не съм отишъл от името на партията, нито нещо тайно съм направил. Който и да ме попита кой иска гласовете на НДСВ, ще му кажа вероятно, признайте поне с няколко добри думи нещата, които правителството на НДСВ очевидно направи. Ако вие постоянно ги отричате и сипете клевети за нас, очевидно че няма да ни бъдете много симпатични. Това го казвам на всички политически щабове и лидери.

А казвате ли в това листче, примерно, кои добри неща на НДСВ да бъдат подчертани от страна на десните и от щаба на Беронов в частност?

Разбира се, правителството на НДСВ и на ДПС през миналия мандат направи много добри неща за България. Например, ние сме членове на НАТО, на Европейския съюз вече ставаме членове, икономическата ситуация е доста добра, има много добри показатели в много сектори.

Това го пише там, във въпросното листче, така ли?

Не бих го нарекъл листче, защото е доста обидно наистина. Аз просто съм направил това като препоръка, както Ви казах.

Лист хартия да го наречем тогава, добре. Но това го пише там. Още какво?

Това е горе-долу. Това и Вие бихте го написали, ако Ви помолят, така че горе-долу, за мен интригата приключва тук. И наистина странно е как хора, които не са присъствали на тези разговори, няколко дни преди изборите се опитват да направят много голям въпрос от нещо толкова елементарно.

За царски имоти нищо не е написано на въпросното предложение, както го наричате Вие?

Вижте мога да влизам в много детайли, но изобщо не смятам, че Ви помагам с това.

Това е важен детайл. Влезте само в този детайл. Споменава ли се за царските имоти в това Ваше предложение?

Може би много неща се споменават, много повече неща от това се споменават, но няма нищо интересно в тази работа.

Нали казахте, че не е тайна, тогава кажете наистина, споменава ли се за царските имоти във Вашето предложение?

Да, споменава се, разбира се, и съм казал, че всеки, който очевидно сипе клевети за другата партия, особено, примерно, по царските имоти можете да си спомните по времето на кое правителство бяха върнати тези имоти. Аз със сигурност не съм бил министър тогава. Така че общо взето това е темата наистина, няма повече какво да Ви кажа.