/ Thinkstock/Getty Images
Преди 30 години те напускат хаотичния Ню Йорк, за да създадат общност, в която да живеят мирно и спокойно с децата си. Днес жителите на тази мюсюлманска колония в община Томпкинс се страхуват за живота си.

Мирни хора или терористи?

Малко селце на 190 км северозападно от Ню Йорк: деца тичат по улицата, кокошки кълват из тревата… „Добре дошли в Ислямбърг“ - пише на табелата на входа на селцето. Всичко прилича повече на селска идилия, отколкото на ислямистка терористична организация. Но тъкмо такива обвинения все по-често се отправят към жителите на селището в община Томпкинс, щата Ню Йорк.

мюсюлмани
Thinkstock/Getty Images

Трето поколение американци

Селището е основано от привърженици на пакистанския духовник шейх Мубарак Гилани – предимно афро-американски преселници от второ и трето поколение. Децата се обучават в домашни условия. Единственият им досег с външния свят е чрез местните спортни клубове.

Тръмп иска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ (ВИДЕО)

Всички се познават

Ислямбърг е закътан в полите на Кетскил Маунтин. Криволичещ чакълест път свързва селището с външния свят. Семействата, които живеят на това място, пазаруват най-необходимото от малкия супермаркет, а в местната джамия се събират за редовните молитви. Хората тук се познават помежду си – доскоро никой не заключваше външната си врата.

мюсюлмани
Thinkstock/Getty Images

Джихадистко гнездо?

Напоследък Ислямбърг е обект на засилващи се критики. Блогът "Freedom Daily" например твърдеше, че проверка, разпоредена от президента Тръмп, е разкрила Ислямбърг като „най-големия американски кошмар“ – селището било лагер за обучение на джихадисти. Това впоследствие беше опровергано от сайта за проверка на фактите „Snopes“.

С всички средства

Но атаките се водят не само с фалшиви новини. През 2015 г. в щата Тенеси беше арестуван мъж, призовавал да се опожари джамията в Ислямбърг. Това стана след като рокерите от "American Bikers Against Jihad" бяха посетили мюсюлманското селище. Кметът Рашид Кларк решително се противопоставя на всякакъв вид екстремизъм.

"Тук няма никакъв проблем"

Местната полиция също отхвърля обвиненията на десните. „Хората тук са американски граждани и живеят на това място от над 30 години. Те са изградили това селище и контактуват и с хората отвън. Тук не съществуват никакви проблеми“, заяви шефът на полицията Джеймс Барнс.

"Къде тук е джихадът?"

Критиките са отправени главно срещу „Мюсюлманите на Америка“, чието седалище се намира тъкмо в Ислямбърг. Според американското правителство, те са наследник на действалата през 1980-те години криминална организация „Джемаа ал-Фукра“. Членовете на „Мюсюлманите на Америка“ отричат подобно нещо. „Ако от 30 години насам се обучаваме за джихад, защо той още се бави?“, питат те.

Не пречат никому

Жителите на Ислямбърг са отчаяни от постоянните изблици на враждебност и обвиненията, че селото им е инкубатор на тероризъм. „Та те не пречат никому да живее спокойно в тази страна, защото се водят точно от това правило“, казва Сали Зигърс, издателка на местния вестник "Hancock Herald".

Молитва за бъдещето

Но враждебните действия срещу мюсюлманите в Ислямбърг на спират. Адвокатката Тахира Кларк се моли за доброто на общността. Тя се надява, че ще бъде потърсена отговорност за всички деяния. А докато това стане, жителите на Ислямбърг ще трябва да се научат да заключват вратите си.

Още по темата:

Тръмп предлага да се картотекират мюсюлманите в САЩ

Пет мита за мюсюлманите

През 2050 г. Германия щяла да бъде ислямска държава?

Радев: Етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не ни разделят, а обогатяват

Към 2050 година мюсюлманите в света ще са колкото християните