/ БГНЕС
“Вярвам, че всички заедно продължаваме една добра традиция, която има своето важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към българските мюсюлмани, защото те са уважавана и неразделна част от българското общество”, заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на държавният глава на тържествената вечеря ифтар е знак на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

ифтар
БГНЕС

Той подчерта, че много години се е изграждало мирното съжителство между различните религии в страната. "В новата ни история етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не разделят, а обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност", заяви Радев.

ифтар
БГНЕС

"Нашите мюсюлмани не трябва да бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив - могат да дават пример как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности", допълни държавният глава.
Той заяви, че като президент ще бъде съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България.

ифтар
БГНЕС

От своя страна главният мюфтия в България Мустафа Хаджи, изказа в словото си благодарност към Радев за това, че отдава почит на свещения месец Рамазан. "Това е чест за мюсюлманите в България и целия български народ. В този свещен месец на една маса сме събрани различни религиозни общности”, каза той. Според Хаджи, заради вековното съжителство между хора от различни вероизповедания, омразата и конфликтите са чужди на българите. Тази вечер на една маса са президентът, патриархът и другите общности, което според него е знак за толерантност, а страната ни може да е добър пример за подражание.
 
БГНЕС