Украйна гласува в опит да излезе от политическата и икономическата криза
Украйна гласува в опит да излезе от политическата и икономическата криза / cнимки: Reuters

Украйна - държава с 46 милиона жители, разположена стратегически между Европейския съюз и Русия, избира днес президент, който да я изведе от политическата и икономическата криза, в която е затънала, предаде АФП. Кандидати за поста са двама големи съперници - клонящият към Москва, предпочитан от избирателите според сондажите Виктор Янукович и настоящият премиер Юлия Тимошенко - "музата" на Оранжевата революция, която през 2004 г. бе носител на прозападните стремления на част от съгражданите си.

Никой от двамата вероятно няма да спечели на първия тур заради изобилието от кандидати (общо 18 души) и раздробеността на електората, което предполага втори тур на 7 февруари. A предизборната кампания бе белязана от поредица скандали - от обвинения в педофилия срещу приближени на Тимошенко депутати до подозрения в изнасилване по адрес на Янукович.

Украйна, която от пет години се управлява от ориентирания към Запада президент Виктор Юшченко, е втората по-големина държава в Европа след Русия. В нея живее значителна руска общност.

Украйна гласува в опит да излезе от политическата и икономическата криза
netinfo

За Янукович, популярен в рускоезичните източни и южни части на страната, са обявили намерение да гласуват между 34 и 42 процента от анкетираните, а за подкрепяната в националистическите западни райони Тимошенко възнамеряват да дадат гласа си между 19 и 22 на сто от избирателите, сочат най-новите проучвания. Според предвижданията 59-годишният бивш премиер, подкрепян от богати индустриалци, ще спечели на втори тур с преднина от около 15 пункта пред съперничката си.

Обявената през ноември 2004 г. победа на Виктор Янукович предизвика масови протести, довели впоследствие на власт опонента му Юшченко. Той бе избран през декември 2004 г., а през януари 2005 г. встъпи в длъжност. След като обещаните реформи не се сбъднаха, популярността му спадна, а при настъпилите поредица политически кризи премиерът Юлия Тимошенко се превърна от съюзник в негов заклет враг.

Украйна гласува в опит да излезе от политическата и икономическата криза
netinfo

През декември 2004 г. бе приета поправка в конституцията, която ограничи президентските правомощия в полза на еднокамарния парламент.

Бившата съветска република ще избира лидер, който ще й помогне да открие мястото си в Европа, като същевременно поддържа благоразумен курс в отношенията си с някогашния господар Русия, отбелязва Ройтерс. Който и да застане на президентския пост, ще има тежката задача да съживи съсипаната икономика и да постави под контрол сринатата държавна финансова система.

Западът вероятно ще предпочете да забрави предишната си неприязън към Янукович, ако той дойде на власт и осигури стабилно управление след годините на безпорядък при управлението на Юшченко. (БТА)