Треската около Мондиала - златна мина за наркокартелите
Треската около Мондиала - златна мина за наркокартелите / Guliver/Getty Images

Наркокартелите в Перу и Боливия, двата основни производителя на кокаин в света, се възползваха от световното първенство по футбол и започнаха да изпращат огромни количества дрога към Бразилия, където Мондиалът ще стане повод за завихрянето на истинска потребителска оргия, смятат експерти. "Наблюдаваме много интензивна наркотрафикантска дейност с приближаването на Мондиала", казва Висенте Ромеро, директор на Службата за борба с трафика на наркотици в Перу.

Перуанските власти станаха свидетели от началото на годината на умножаването на наркополетите, изпълнявани от малки самолети, транспортиращи незаконно пратки с кокаин към Боливия, за да може оттам те да бъдат вкарани по суша в съседна Бразилия. Все нови и нови трафикантски канали никнат като гъби по протежението на долините, където се добива коката и откъдето непрестанно минават превозни средства, транспортиращи до 300 килограма кокаин, според данните на властите.

Екипите на Службата за борба с трафика на наркотици в Перу в първите пет месеца на годината са унищожили 72 канала за трафик на дрога.

"Бразилските трафиканти знаят, че по време на Мондиала проверки няма и се подготвят за истински фест с консумация на кокаин", казва Хайме Антесана, експерт от Католическия университет на Перу.

"Бразилия понастоящем е вторият най-голям консуматор на кокаин в света, но по време на Мондиала се очаква тя да изпревари САЩ и да се превърне в страната, консумираща най-много кокаин", казва експертът.

В Амазонка, където контролът е почти невъзможен, Бразилия има общи граници с Перу, Колумбия и Боливия - трите най-големи производителя на кока и на кокаин в света. Силите за борба с трафика на дрога в трите страни се опитаха да нанесат голям удар на мафиите преди началото на Мондиала и конфискуваха 570 килограма кокаинов хлорхидрат, предназначен за бразилските градове, участващи в шампионата. В граничния район Укаяли 18 лаборатории, произвеждащи 400 килограма кокаинова паста на седмица, бяха унищожени неотдавна.

В рамките на мерките за гарантиране на сигурността по време на Мондиала министерството на отбраната на Бразилия през май поде операция, наречена Агата 8, за да пресече трафика на дрога.

Военни бяха разположени по протежение на 17 000-километровата граница и около 40 тона дрога, предназначена за градовете Сао Пауло и Рио де Жайнеро, бяха конфискувани. "В Перу кило кокаин може да струва 1000 долара, но в Манаус в Бразилия същото количество се продава за 5000 долара, а в Сао Пауло - за 7000 долара", казва генерал Ромеро. Според Службата за борба с трафика на наркотици в Перу пратка от 300 килограма кокаин, оценявана на 300 000 долара в Перу, може да достигне до 3 милиона долара в Рио.

"Цените са главозамайващи, защото нараства търсенето", посочва Хайме Антесана.

В последните години кокаиновият пазар в Перу се преориентира. До 2010 година дрогата беше основно изнасяна с кораби към Азия и САЩ.

Днес 60 процента от кокаина, идващ от Перу към Бразилия, преминава през Боливия и горите по поречието на река Амазонка, през перуанските райони Лорето и Укаяли - коридор, който никой не контролира, предупреждават специалистите.

"Ликвидирането на Чапо Гусман от картела Синалоа в Мексико затвърди тази тенденция, както и преориентирането на кокаина към Бразилия под влиянието на бразилския наркокартел Първа столична бригада, който процъфтява", казва Хайме Антесана. Наркотрафикантите се възползват от близостта на Боливия с Бразилия не само за да засилят трафика на дрога, но и производството на кокаин.

"След изгонването на Американското управление за борба с трафика на наркотици от Боливия през 2008 година тази страна загуби позиции в областта на логистиката и на разузнаването", казва Франклин Алкатрас, директор на изследователски център в Ла Пас. "Въпреки усилията на правителството, няма достатъчно ресурси и трафикът на дрога не престава да се увеличава в Боливия", посочва той.

Източник: БТА