Съпругът на Бхуто има съмнителна репутация в Пакистан
Съпругът на Бхуто има съмнителна репутация в Пакистан / снимки: БГНЕС

Съпругът на Беназир Бхуто Асиф Али Зардари, който в неделя пое реално ръководството на партията на убитата си съпруга, е бивш министър, прекарал осем години в затвора по обвинения в корупция, и е известен като "г-н 10 процента" заради твърденията, че взимал рушвети.

В завещанието си, прочетеното в неделя, Бхуто е посочила Асиф Али Зардари за свой приемник начело на Пакистанската народна партия, в случай че тя почине. Но Зардари, когото мнозина пакистанци гледат с подозрение, определи сина си Билавал Бхуто Зардари за официален председател на партията, основана през 1967 г. от дядото на 19-годишния младеж.

Възрастният Зардари е известна политическа фигура в Пакистан и си е спечелил лоша слава заради твърденията, че е натрупал доста пари при управлението на Бхуто, докато синът му e изискан, владее английски, следва в Оксфорд и е прекарал по-голямата част от живота си в чужбина.

На пресконференция в неделя той заяви, че баща му ще "се грижи" за партията, докато той завърши образованието си.

54-годишният Асиф Али Зардари произхожда от семейство на едри земевладелци. Той стана известен след като сключи уреден брак с Бхуто, която стана министър председател за първи път през 1988 г., по-малко от три месеца след раждането на сина й.

Често обвиняват съпруга на Бхуто за много от политическите й неуспехи, тъй като два пъти тя губи премиерския пост заради обвинения в корупция и лошо управление.

За първи път Зардари влезе в затвора през 1990 г. по обвинения, започващи от убийство и стигащи до банкови измами; тогава падна от власт първото правителство на Бхуто. През 1993 г. той беше освободен и му бяха снети обвиненията, включително и тези за опита да вземе чрез изнудване няколко милиона долара от британски бизнесмен, като прикрепи бомба към крака му. Според Зардари и неговите поддръжници мотивите за обвиненията са били политически.

Зардари стана министър на инвестициите във второто правителство на Бхуто. Заради подозренията, че е взимал комисионни от договори, сключени от правителството, получи прякора "г-н 10 процента". Бил е обвиняван също, че е харчил държавни пари, за да задоволи страстта си към конете, и за ябълки, с които да хранят конете в резиденцията на министър-председателя, докато бедните в страна нямаха дори хляб на масата си.

През 1996 г. Зардари за втори път попадна в затвора по подозрения в корупция, както и заради твърдения, че е замесен в нападение срещу брата на Беназир Бхуто - Муртаза, който загина в престрелка близо до дома си в Карачи.

След като прекара няколко години в затвора, докато срещу него се водеха дълги съдебни процеси в различни съдилища из страната, Зардари беше освободен през декември 2004 г. и напусна Пакистан, за да заживее със семейството си в Обединените арабски емирства.

Зардари страда от различни заболявания, в това число сърдечни проблеми и болки в гърба, които според неговите съмишленици се дължат на продължителното му пребиваване в затвора.

Малко се знае за сина му Билавал, който е прекарал по-голямата част от последните осем години със семейството си в ОАЕ. Той прилича на майка си - има издължено лице, остър нос, тъмни живи очи и гъсти вежди.

Баща му се обърна към медиите на местния език урду, докато Билавал говореше само на английски, което повдигна веднага провокира въпроси дали той владее достатъчно добре официалния език на Пакистан. Самата Бхуто като млада е прекарала доста време в чужбина и през първите години на политическата си кариера е изпитвала трудности с урду.

В кратките си реплики младият Зардари се зарече да продължи "с подновени сили дългата и историческа борба за демокрация, водена от партията". "Майка ми винаги е казвала, че демокрацията е най-доброто отмъщение", заяви той.

Има предположения,че Билавал е запален по някои от аристократичните забавления на баща си - конете и ездата, стрелба и таекуондо (той има черен пояс в тази дисциплина). (БТА)