САЩ няма да попречат на Либия да получи място в СС на ООН
САЩ няма да попречат на Либия да получи място в СС на ООН / netinfo

Правителството на американския президент Джордж Буш няма да пречи този път на стремежите на Триполи да стане за 2 години член на Съвета за сигурност на ООН, пише в. "Вашингтон пост" в уебсайта си.

Вестникът цитира висши американски представители, според които подобно решение на Вашингтон ще помогне на амбициите на либийския лидер Муамар Кадафи неговата страна да стане член на Съвета за сигурност за първи път от над 30 години насам.

Решението на Вашингтон проправя пътя към пълно реабилитиране на Либия в ООН, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Вашингтон дълги години държеше Либия в изолация заради бомбения атентат срещу американски самолет над шотландското село Локърби, припомня вашингтонският всекидневник. САЩ водиха 15-годишна кампания, за да не допуснат Либия в Съвета за сигурност. Сегашното решение на Вашингтон да не пречи на Триполи в тази насока е знак за голяма промяна в американската политика към джамахирията, допълва вестникът.

Доказателство за тази промяна са серията срещи между американски и либийски представители извън официалната програма на годишната сесия на Общото събрание на ООН през изтеклата седмица, включително на държавния секретар Кондолиза Райс с либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам. На тези срещи беше обсъден въпросът за постоянна американска дипломатическа мисия в Либия, а Райс обеща да изпрати делегация на високо равнище за организираните от Триполи преговори за мир в Дарфур. Тя дори намекна, че самата тя ще отиде в Либия, ако либийското правителство уреди нерешени проблеми като пълното изплащане на компенсациите на семействата на жертвите от атентата над Локърби.

Промяната на американската политика към Триполи разгневи роднини на жертвите от атентата над Локърби. Според баща на 20-годишно момиче, загинало в атентата, САЩ цинично подобряват отношенията си с Либия, за да гарантират интересите на американските петролни компании в джамахирията, пише в. "Вашингтон пост".

Американски представители защитават промяната в отношението на Вашингтон към Триполи с аргумента, че Триполи се е отказал от тероризма, от ядрените си амбиции и се е съгласил да предоставя информация на американското разузнаване за Ал Каида и за други ислямистки организации. Но мнозина обвиняват Либия, че продължава да играе негативна роля на международната сцена, отбелязва в. "Вашингтон пост". Като пример за едно от нещата, които Либия не е променила, вестникът посочва признанието на сина на либийския лидер - Сейф ал Ислам, че шестимата български медици са били измъчвани от либийските власти, за да признаят вината си. Синът на либийския лидер призна също, че Триполи е освободил медиците това лято, след като е сключил с Франция сделка за противотанкови ракети на стойност 230 милиона долара. Париж отрече да има връзка между тези две неща, напомня в. "Вашингтон пост". (БТА)