Романо Проди може да оглави „Южен поток“
Романо Проди може да оглави „Южен поток“ / снимка: БГНЕС

Романо Проди може да последва примера на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер и да оглави „Южен поток“, се казва в коментар на „Комерсант“.

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер ще се срещне в Рим с италианския премиер Романо Проди, за да обсъди перспективите на проекта „Южен поток“, предвиждащ строителството на газопровод от Русия за Италия на стойност 14 милиарда долара. Ръководителят на „Газпром“ може да предложи на Проди да оглави швейцарската компания „South Stream AG“, съгласно информация на „Комерсант“. Анализатори смятат, че „Газпром“ действа по същата схема, както и с компанията „Норд Стрийм“, която се оглавява от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Днес председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер е планирал посещение в Рим, за да се срещне с италианския премиер Романо Проди, който в началото на май ще напусне своя пост, научи „Комерсант“.

От „Газпром“ потвърдиха, че Милер ще пътува в командировка днес до Италия, в която е планирана само една работна среща – с Проди. Монополистът не съобщи нищо за целта на срещата. Но едновременно два правителствени източника на „Комерсант“ разкриха, че Милер има особена задача – той е упълномощен да предложи на Романо Проди да оглави проектът за газопровод „Южен поток“, който „Газпром“ реализира на паритетни начала с италианската ЕНИ. През последната половин година тази идея витае във въздуха: заместник-председателят на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев през септември миналата година заяви, че „Южен поток“ ще бъде организиран по същата схема на „Норд Стрийм“ /51% от акциите принадлежат на „Газпром“, по 24,5% на германските Е.ОН и BASF/, чийто борд се оглавява от бившия канцлер Герхард Шрьодер. Това ще позволи на руския монополист „да обкръжи Европа с газопроводи от юг и север за доставката на газ в различни зони на Европейския съюз“, обясни тогава Медведев.

Генералният директор на ЕНИ Паоло Скарони пред кореспондент на „Комерсант“ през ноември 2007 г. не отрече възможността Романо Проди да се включи в проекта „Южен поток“. А неотдавна руският президент Владимир Путин заяви за „големия личен принос на Романо Проди за реализирането на проекта „Южен поток“.

Възможността Проди да работи в „Южен поток“ стана реална след парламентарните избори в Италия, които в средата на април бяха спечелени от дясноцентристката коалиция на съперника на Проди Силвио Берлускони. Берлускони официално ще заеме поста премиер в началото на май. На 22 ноември Алексей Милер и генералният директор на ЕНИ Паоло Скарони подписаха в Кремъл „Допълнителен меморандум за взаимно разбиране от 23 юни 2007 г.“, предвиждащ регистрирането на компанията „South Stream AG“ в Цуг /Швейцария/. Паоло Скарони сподели тогава, че „South Stream AG“ ще бъде по-равно собственост на ЕНИ и „Газпром“, но делът на ЕНИ може да бъде съкратен за сметка на участието на други компании в проекта.

„Южен поток“ трябва да транспортира 30 милиарда куб.м. газ от 2013 г. България, Сърбия, Унгария и Словения вече са подписали меморандуми с намерение да се присъединят към „Южен поток“. Източник на „Комерсант“, близък до „Газпром“ потвърди, че по време на днешните преговори в Рим ще се обсъжда целия комплекс от въпроси, започвайки от обмяната на активи между руския монополист и ЕНИ и „Енел“ и завършвайки с детайли относно развитието на проекта „Южен поток“.

„С Романо Проди ние продължихме започнатия при Берлускони преговорен процес и мога да кажа, че нашите проекти получиха ново развитие. Много от нещата, които ще обсъждаме по-нататък с Берлускони, бяха заложени при Романо Проди. Съществува определена приемственост в решенията на италианските правителства“, поясни източникът на „Комерсант“. Проблемът е в това, че именно от италианските премиери зависи, кой от газопроводите - „Южен поток“, „Набуко“ или Трансадриатически /построен от Турция в Гърция и през 2011 г. трябва да достигне до Италия/ - ще достигне пръв Италия и ще получи гарантираните договори за продажбата на газ.

В министерството на промишлеността и енергетиката смятат, че ако Италия успее да реализира този газ във всички южноевропейски страни, тогава всички тези газопроводи няма да се конкурират помежду си. Скарони е съгласен с подобно твърдение, защото „нуждите на Европа от газ ще нарастват“. Ръководителят на „EuroGas“ Доминико Диспенца подкрепя това предположение със статистика: потреблението на газ в Европейския съюз трябва да нарасне от 525 милиарда куб.м. газ през 2007 г. до 740 милиарда куб.м. газ през 2030. „Достатъчно е да погледнем картата на Европа, за да разберем логиката на „Газпром“.

Европейските потребители при по-внимателно разглеждане на тези „клещи“, които създават „Норд Стрийм“ и „Южен поток“, могат да разберат, че се изгражда система за надеждни доставки. И след строителството на двата газопровода доставките през Германия могат да нараснат от 147 милиарда куб.м. през 2007 г. с 58% до 2015 г.“, заяви Валери Нестеров от „Тройка Диалог“. Експертът предупреждава за грешки от простото аритметично събиране на тези обеми, защото „Газпром“, най-вероятно, ще съкрати износа по старите тръбопроводи през Украйна, Беларус и Полша. Така ще се постигне гъвкавост и надеждност на доставките с възможност да се ремонтират газопроводите, отбелязва Валери Нестеров. (БГНЕС)