Расовият фактор в изборите в САЩ
Расовият фактор в изборите в САЩ / netinfo

Някои поддръжници на Барак Обама се опасяват, че неговата кандидат-президентската кампания може да дерайлира заради едно старо и добре познато препятствие: расата.

Те привеждат доказателства за расово поляризирано гласуване на първични избори като основание за песимизъм за перспективите на сенатора от Илинойс срещу републиканския кандидат за президент Джон Маккейн на ноемврийските избори за приемник на Джордж Буш.

Страховете им за Обама, който би бил първият чернокож президент, се коренят в историята на една страна, в която милиони африканци едно време са били роби, а днес са около 13 процента от населението, но се представят сравнително зле по много социални и икономически показатели.

Чернокожите в южната част на САЩ не са можели да гласуват до средата на 60-те години, когато са започнали да подкрепят Демократическата партия и са помогнали за настъпването на голям политически обрат.

Например, когато сенатор Хилари Клинтън разби Обама на първичните избори в Кентъки на 20 май, една пета от избирателите казаха, че расата е изиграла роля при избора им, а екзит половете показаха, че около 40 процента от поддръжниците й възнамеряват да сменят партиите и да гласуват за Маккейн през ноември, ако Обама стане кандидат-президент на Демократическата партия.

"Тъжно е, че много хора не могат да се решат да гласуват за чернокож човек, а сме в 2008-а година", каза Хана Удърд, която е гласувала за Обама в Ковингтън, северен Кентъки.

Екзит половете в Кентъки показаха сходни резултати като тези в други щати, където Клинтън извоюва големи победи, като Западна Вирджиния, Охайо и Пенсилвания. Това са все щати със значително население от бели представители на работническата класа. Освен това тяхното влияние е несъразмерно голямо, тъй като избирателите им не подкрепят традиционно нито една от двете партии.

Като група, гласоподавателите на същинските избори са по-бели и по-консервативни от тези на първичните избори, което поражда въпроса: Възможно ли е Обама да изпита затруднения на същинските избори, защото е чернокож?

"Мнозина казват: "Ако той бъде номиниран, ще си остана в къщи или ще гласувам за Маккейн". Това може да са заплахи или празни приказки, но ако значителен процент хора гласуват за Маккейн, това може да се отрази пагубно на шансовете на Обама", каза Ърл Офари Хътчинсън, автор на книги за расата и политиката.

Обама се представи добре в някои щати, включително Аляска, където белите са под 10 процента от демократическия електорат.

Това, в съчетание със силната подкрепа за него от млади гласоподаватели и нарастващата избирателна активност и регистриране в избирателните списъци сред чернокожите гласоподаватели, би могло в някои щати да компенсира липсата на подкрепа от бели и латиноси заради расата, каза Хътчинсън.

Коментатори предупреждават да не се вторачваме твърде много в екзит половете за влиянието на расата при гласуването. Те казаха, че е трудно да се правят прогнози за същински избори въз основа на първични избори и отбелязаха, че възрастта, вероизповеданието и нивото на образование на избирателите допълнително усложняват усилията да се определи влиянието на расата.

„Работата не е там, че той е чернокож и затова няма да гласуват за него. Той е по-либерален в културно отношение, липсва му опит и те не се чувстват свързани с него", каза Тери Мадона от колежа "Франклин енд Маршал" в Пенсилвания.

Някои коментатори обаче казват, че 46-годишният Обама е по-уязвим към обвинения, че му липсва патриотизъм и опит, защото е млад и защото не е бял и следователно много гласоподаватели не го чувстват толкова близък.

„Заради расата му хората по-лесно се усъмняват в религиозната му искреност и патриотизма му. Обвиненията, че при него има повече стил, отколкото съдържание, по-трудно се отбиват", каза Марк Кинг, който преподава социология в колежа Морхауз.

В крайна сметка обаче историческата надпревара с участието на първия чернокож кандидат на една от двете големи партии може да се сведе до въпроси, които удрят избирателя по джоба, като икономиката, цените на бензина и разходите по здравеопазването, както и непопулярната война в Ирак.

Многото сходства в политическите позиции между Клинтън и Обама подчертаха още повече етническите и демографски разделения в борбата в първичните избори, но съществените политически различия между 71-годишния Маккейн и Обама най-вероятно ще излязат на преден план при определянето на предпочитанията на гласоподавателите в надпреварата за Белия дом."Хората не са седнали да мислят: 'Наистина ни трябва чернокож президент' ", каза Мелиса Харис-Лейсуел, преподавател по политология в Принстънския университет. (БТА)