Работата без договор - нарушение или неизбежност
Работата без договор - нарушение или неизбежност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да работиш на сиво, без да си осигуряван, е вече не просто личен избор, а откровено закононарушение. След онзи, който дава парите, сега и този, който ги получава ще отговаря за отказа да осветли трудовото си правоотношение. По тези въпроси разговаряха в предаването "Челюсти" по Дарик Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал и Чавдар Христов от КНСБ. Ето какво казаха те:

Безспорно е трудно установяването на такива нарушения, защото това е един договор между работодателя и работника и те заедно укриват този устен договор, каза Васил Велев и допълни, че много трудно може да се стигне до установяване на този факт.

"Не бих се съгласил, че нищо не се прави, защото се предприеха мерки. За съжаление, те са само по посока санкциониране на нарушителите, а я няма другата част - стимулиране на изрядните, като не им се пречи", обясни още той.

Според Чавдар Христов работниците и служителите са точно толкова задължени да се съобразяват и спазват закона, колкото и работодателите. Друг е въпросът, че тяхната воля при започване на работа е опорочена и по-точно натискът, който го има в много от тези случаи, каза още той.

"Малко или много има и случаи, ние знаем за такива, при които има и насрещно съгласие и воля. В този смисъл на нас ни се струва, че ако искаме да бъдем принципни, дори и с риск да получим упреци от наши синдикални членове, от работници и служители, или просто от хора, които имат отношение по този въпрос, преценихме, че трябва да се съгласим с идеята, която лансира министърът. Друг е въпросът, че отстоявахме и ние, и колегите, че трябва да се отива към едно минимално наказание", допълни Христов.

Цялото предаване "Челюсти":