Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Преглед на печата в "Дарик кафе" с Михаил Дюзев - 08.07.2012 г.
55303
Преглед на печата в "Дарик кафе" с Михаил Дюзев - 08.07.2012 г.
  • Преглед на печата в "Дарик кафе" с Михаил Дюзев - 08.07.2012 г.

Водещата тема в днешния печат са акцентите от черновата на официалния доклад на Европейската комисия /ЕК/ за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Според първата страница на "Сега" "убийственият евродоклад не попречи на Цветанов да отчете суперуспехи". Вицепремиерът направи отчаян опит да спаси авторитета на правителството и МВР ден преди да бъде публикуван официалният документ. В него Брюксел остро критикува МВР, прокуратурата и съда и не отчита напредък в битката с престъпността. Днес документът ще бъде официално оповестен.

На вътрешна страница "Труд" цитира Цветанов: "За една-две или три години не може да се направи много за неща и процеси, които са в продължение на 15-20 години в България. Най-важното обаче е, че за първи път е налице политическа воля и след 2009-2010 г. имаме ефективна борба с организираната престъпност."

По-убийствен доклад за България не е имало никога.Така Сергей Станишев коментира предварителния доклад на Европейската комисия, пише на първа страница "Дума".

"Това е провал на правителството на г-н Борисов. Убийствена е политическата оценка от страна на ЕК. Червен картон за Борисов от Брюксел." Това заявява в интервю за "Труд" лидерът на БСП. В отговор на въпрос свързан с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, Станишев подчертава: "Г-н премиерът сам падна в собствения си капан. Той всекидневно внушава на хората, че всичко, което се случва в България, е по негово пряко указание и той координира всичко - той раздава пенсиите, той дава пари на пострадалите от бедствия и аварии, той командва парламента, той ръководи президента. Няма как да се измъкне и да каже - аз командвам всичко, което е добро, но за лошото - виновни са министрите или ВСС. Или тройната коалиция е виновна. Той е в четвъртата година от своето управление! Догодина ще отговаря пред избирателите за това какво е свършил и какво - не."

Подобно на Станишев, социологът Кънчо Стойчев смята, че докладът на Брюксел е провал за ГЕРБ. В интервю за "24 часа" Стойчев коментира: "Черновата на доклада ми се струва черничка. Първият ми извод до момента е, че в него броди един призрак и това е призракът на Цветан Цветанов. По-голямата част от анализирания в черновата 5-годишен период е по времето на управлението на ГЕРБ, така че няма начин онзи, който по-дълго е управлявал в тези 5 г., да няма вина за негативния по същество доклад на Брюксел, макар написан на културен бюрократичен език и на чернова." Социологът твърди, че за да се стигне до такива негативни оценки в случая, очевидно държавата води погрешна политика. Стойчев посочва и грешките: "Има имитация на дейност в правосъдната система, има повърхностност, има показност и т.е. има мимикрия, лъжа, некомпетентност в прекомерни мащаби. И най-често има чисто малоумие, което е в идеята, че с подслушване можеш да управляваш най-сложната система, която светът познава - системата на обществото и в частност на правораздаването и борбата с престъпността. Брюксел съвсем пряко ни казва, че там има политическо вмешателство. Всичко това е в ресора на вътрешния министър и в този смисъл това е пряк негов провал. Ако бяхме нормална страна, и по-точно - когато станем нормална страна, при такъв доклад вътрешният министър ще стане и ще напусне с извинение."

Пред "Стандарт" Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, споделя мнението, че докладът не е много лош. "Той си е балансиран. Има и позитивни неща, има и критики. Решението България да не бъде вадена от мониторинговата процедура беше отдавна взето. И се страхувах, че покрай Румъния е възможно да има повод да бъде по-критичен докладът. Но от това, което виждам в момента, се оказва, че не е така", посочва Безлов. Една от констатациите в доклада е, че по малко знакови дела има постановени присъди. Тя е констатацията е комплексна, отбелязва експертът и допълва: "започвайки от разследването и влизането в сила на присъдата - да, има фрапиращи случаи. Най-фрапиращите за мен са Вальо Топлото и присъдата срещу варненската съдийка Анелия Цветкова." В документа се сочи още, че по едва 4 от 33 поръчкови убийства са започнали съдебни дела. По отношение на тази точка Безлов пита: "Какво значи да ни е ефективна системата - да вкараш 100-200 човека в затвора? За разлика от икономическите и финансовите показатели, тук има проблем с ефективността на критериите. Като цяло, не мисля, че някой, който реалистично следи в момента европейската политика, очаква да бъдем извадени от мониторинговия механизъм. Най-малкото - пълно изваждане щеше да доведе до много сериозни критики от страна на северните държави. Нищо неочаквано не се е случило", подчертава още веднъж експертът.

За втори път в рамките на два дни теза на вътрешния министър Цветан Цветанов по скандално разследване се сгромоляса, отбелязва "Сега". След като в понеделник окръжният съд в Габрово оправда трима лекари от Горна Оряховица за смъртта на дете, вчера стана ясно, че същите медици може да не получат обвинение по скандалния случай с бебето, оставено във фризера. Докторите Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Михаил Милатович и педиатърът Катя Гецова нямат вина за смъртта на детето - това ще е заключението от медицинската експертиза, на база на която прокуратурата ще решава дали да им повдигне обвинения, съобщи "Правен свят", уточнява изданието.

"Да оставим в наследство една по-добра Европа" е заглавието над интервю в "Новинар" с Н. Пр. Ставрос Амвросиу, посланик на Република Кипър в България. По думите му Кипърското председателство ще работи "За една по-добра Европа", за по-ефективен и солидарен Европейски съюз, който допринася за постоянния растеж, за социално сближаване и създаване на работни места чрез ефективни и интеграционни политики. "По време на председателството Кипър ще трябва да се занимае с важни въпроси от европейския дневен ред като: многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. Тази рамка представлява възможност да се договори бюджет, който да допринесе за икономически и устойчив растеж, насърчавайки ефективни политики, повишавайки конкурентоспособността на ЕС, създавайки повече работни места", допълва посланикът.

В интервю за "Преса" Томислав Дончев, министър, отговарящ за евросубсидиите, призовава: "Трябва да фокусираме усилията си върху всички, които живеят в "ромски условия" - хора, които нямат жилище и работа, чиито деца не ходят на училище, или имат голям риск да спрат, които живеят в бедност."

Четири съсловия скочиха едновременно срещу двама министри - здравният и финансовият, пише под глава "Труд". Българската генерична фармацевтична асоциация сигнализира, че с предложени от Десислава Атанасова промени се отключва нелоялна конкуренция и хиляди болни ще останат без лечение. Доброволните здравни фондове алармираха, че превръщайки ги в застрахователи, се спира контролът им върху лечение. Фармацевти протестираха срещу намаляването на надценката им. Симеон Дянков пък е на мушката на митничарите - в четвъртък те излизат на протестно шествие заради решението му да ги мести от София в Русе.

За напрежението в митниците съобщава на първа страница и "24 часа". Вестникът допълва, че от два дни в сградата на "Раковски" 47 в столицата е много напрегнато. Ежедневно митничари се трупат в двора, обсъждайки как да протестират. Те са убедени, че от разместването ще спечели частна фирма, а рокадата ще блокира работата на митническите пунктове. "Имаме ипотеки, децата учат в езикови училища, как да се местим", питат митничарите.

Пред "Труд" експертът по лекарствена политика Дечо Дечев заявява: "Твърдението, че в сега се постигат отстъпки в цената от цените, са по-скоро популистки ходове, защото реално те не могат да доведат до намаление на разходите за лекарства." Експертът съветва да се промени моделът в посока на намаляване на разходите за медикаменти. "Никой не прави анализи за да се установи дали средната стойност на терапията на пациент с дадено заболяване е еднаква по региони или поне близка помежду им. Аз разполагам с конкретни данни, че в някои области изненадващо терапията при определени болести е в поти по-висока, отколкото в столицата", аргументира се Дечев.

Институциите се опитват да покриват някакви техни очевидни гафове и нередности, констатира в интервю за "Дума" Александър Кашъмов, адвокат, работещ по достъпа до информация. Като пример за това той посочва историята с бонусите и даренията. "Друг случай, който се опитват да ни накарат да забравим, но ние имаме две съдебни дела, които сме спечелили окончателно, и чакаме последното - за декларациите на независимите народни представители, които прехвърлиха субсидиите към партиите. Това бяха очевидни случаи, в които целта бе конкретни нередности да бъдат поприкрити, информацията за тях - позабавена. Това между другото не е много умен подход от страна на управляващите, защото подобно нещо се връща като бумеранг. Има сфери, в които има традиционно затъмнение, например енергетиката. Това е една ужасна сфера", категоричен е експертът.

Трусове в района на Перник могат да се очакват още година - година и нищо, прогнозира пред "Телеграф" Димчо Солаков от Геофизичния институт. "Дали обаче ще има по-силен трус, не можем да кажем, тъй като земетресения никой не може да прогнозира. Трусът от събота беше автършок и като такъв той беше в близост до епицентъра на първото силно земетресение през май", уточнява Солаков.

Летните жеги не са спрели крадците по морето. Напротив през последните седмица броят им значително се е увеличил, алармира под глава "Новинар".

Водещата новина и на "Телеграф" фокусира вниманието върху българското Черноморие. Цацата избяга много навътре в морето и през последните дни уловът е почти нулев, анонсира изданието. Причината е, че температурата на морската вода в момента е 28-29 градуса. Това означава, че Черно море е сред най-топлите в света.

Според публикация в "Монитор" търговците умишлено са скрили цацата по морето заради повишеното търсене напоследък.

Университетски преподаватели ще преподават на учениците. Това е записано в проекта на новите програми, които просветното ведомство подготвя, информира под глава "Монитор". Те са в синхрон с със закона за предучилищното и училищното образование, който се гледа на второ четене в парламента. Според него в последните 2 години от гимназиалното обучение ще има профилирана подготовка. Така ще могат да се изучават предприемачество, медицина или информационни технологии.

Пред "Монитор" Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство в София, коментира: "Студентският град отдавна не е студентски, защото в него има 50 блока студентски общежития и около 35 частни кооперации. Затова отдавна предложих територията на Студентския град да се обособи като отделен столичен район със свой кмет и шериф.

На първа страница "Преса" съобщава тревожна статистика: 51 ученици в страната са починали за първия срок на приключилата учебна година. Само за шест месеца в две учебни стаи фактически всички чинове са останали празни. "Регистрираните смъртни случаи са станали извън училище. Те са резултат в по-голямата си част от катастрофи, заболявания, удавяния на неохраняеми водни обекти, сбивания", коментират от образователното министерство. (БТА)