По-добре гей, отколкото стар – европейките предпочитания за държавен глава
По-добре гей, отколкото стар – европейките предпочитания за държавен глава / снимка: Sofia Photo Agency
Гражданите на Европейския съюз биха предпочели начело на тяхната държава да стои хомосексуалист пред алтернативата това да бъде човек, когото считат за прекалено стар, става ясно от социологическо проучване на Евробарометър, цитирано от ДПА и БТА.

Резултатите показват, че от 27 000 граждани на ЕС едва 17 процента нямат нищо против човекът, заемащ най-влиятелния пост в тяхната страна да е на възраст над 75 години. Това е по-малко от половината от общо 36 процента, които биха приели за лидер хомосексуалист. Европейците също така са по-склонни да изберат представител на етническите малцинства (26 процента), или човек, изповядващ различна религия (30 процента).

Една четвърт от запитаните предпочитат начело на страната им да стои лидер, ненавършил трийсетте години, отколкото човек, прехвърлил 75-годишната възраст.

От действащите в момента държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС само гръцкият президент Каролос Папуляс (на 79 години), литовският Валдас Адамкус (на 81) и италианският Джорджо Наполитано (на 83) са прехвърлили границата от 75 години. Всички правителствени ръководители в Евросъюза са по-млади. Дори и в тези страни обаче, относително малка част от гражданите нямат нищо против техният лидер да е над 75-годишен, като само литовците проявяват по-голяма склонност да подкрепят възрастен лидер от средното за европейците.

Избирателите във Великобритания и Полша са най-възприемчиви към възрастни управници, като една четвърт от запитаните в тези страни отговарят, че са склонни да подкрепят кандидат, прехвърлил 75 години.