Олигарсите ще бъдат сериозен фактор на украинските избори
Олигарсите ще бъдат сериозен фактор на украинските избори / netinfo

Роман Олеарчик и Стефан Вагстил, "Файненшъл таймс"

На последния конгрес на Партията на регионите, в центъра на вниманието не беше Виктор Янукович, министър-председател и неин лидер, а Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна.

Седеше на първия ред, през две места от Янукович, и привлече най-много журналисти, политици и оператори.

В същото време Юлия Тимошенко, водач на опозиционния Блок на Юлия Тимошенко, беше забелязана по време на предизборната кампания да се вози в хеликоптер с Константин Живаго, спечелил милиарди от бизнес с желязна руда.

Дори президентът Виктор Юшченко, който често публично осъжда политическото влияние на украинските олигарси, си позволи да се сближи с водещи бизнесмени, дарили пари за подкрепяни от него благотворителни организации.

Всички партии се подготвят усилено за предсрочните парламентарни избори на 30 септември и политиците приемат всяка подкрепа, която могат да получат. А някои, макар и не всички, бизнес олигарси в страната, са готови да подадат ръка на политиците.

Но това са деликатни отношения. Юшченко открито предупреди, че олигарсите отново се намесват в политиката и усещат "вкуса на властта".

Думите му ще повлияят на тези гласоподаватели, които смятат, че бизнесмените имат прекалено голямо влияние в политиката. Коментарът му обаче ще бъде подминат от онези избиратели, които твърдят, че влиянието на олигарсите е преувеличено. Украинските милиардери бяха много силни политически играчи преди оранжевата революция от 2004 г., но те обикновено слушаха бившия президент Леонид Кучма, ползваха се с проекцията му, за да разширяват бизнеса си, често чрез приватизационни сделки.

Когато Юшченко дойде на власт, подкрепен от пламенната агитаторка Тимошенко, някои бизнесмени изразиха опасения, че новите лидери ще се опитат да отменят приватизационните сделки, извършени през последните десет години. Но тези притеснения се изпариха след разрива между Юшченко и Тимошенко през 2005 г. и ревизията на приватизацията завърши с отмяната на една единствена сделка - за стоманодобивния комбинат "Криворижстал".

Тогава президентът заяви, че иска да гледа напред и да работи с бизнеса. Това послание беше затвърдено, след като миналата година Янукович, основен противник на президента, се върна на власт като министър-председател.

Икономическият бум възвърна спокойствието на олигарсите и те се радваха на безпрецедентно увеличение на печалбите и стойностите на активите. Междувременно, политическите реформи, последвали Оранжевата революция, прехвърлиха редица правомощия от президента към парламента, давайки на депутатите, много от които бизнесмени-милионери, по-голям достъп до властта.

Конфликтът между Юшченко и Янукович, както и борбата между тях двамата и Тимошенко – водещия опозиционен лидер, предоставиха на олигарсите много благоприятни възможности. Юшченко свика изборите по-рано, главно защото се опасяваше от корупция в парламента.

Украинските милиардери до голяма степен подкрепят плановете на президента да уравновеси дългогодишните връзки на страната с Русия с по-добри отношения с Европейския съюз. Тъй като през последните години Европа се превръща във водещ търговски партньор за Украйна, те все повече одобряват европейски ориентираната политика на Киев.

"(Те) осъзнават, че трябва да си сложат костюмите преди да се появят на световните пазари и да изчистят дейността си, да настояват за реформи в страната и в техните компании" заяви политическият анализатор Кост Бондаренко.

Друг политолог – Андрей Ермолаев, смята, че бизнесмените са разделени. От едната страна са тези, които подкрепят Янукович, начело с Ахметов, чиито компании са съсредоточени в тежката промишленост на Източна Украйна. От друга са привържениците на президента и на Тимошенко, които имат по-разнообразни финансови и търговски интереси, като Игор Коломойски, който е начело на финансовата група "Приват".

Поддръжниците на Юшченко и Тимошенко предпочитат по-бързите икономически реформи и либерализацията. Бизнесмените, които са на страната на Янукович, са по-консервативно настроени. "Съперничеството между тези две групи е доста унищожително и безмилостно", каза Ермолаев.

Украинският президент е разтревожен главно от Ахметов, който изпъква на фона на останалите олигарси като най-богатият и най-явно участващ в политиката. Като депутат от Партията на регионите, най-голямата в парламента, той от дълго време подкрепя Янукович и работи с него при управлението на богатата рускоговоряща източна част на Украйна. Партията на регионите наскоро вбеси Юшченко, издигайки искането за референдум за обявяване на руския за официален език и противопоставяйки се на надеждите му за по-тесни връзки с НАТО.

Тимошенко твърди, че Ахметов се облагодетелства от верността си към Янукович, като сочи неотдавнашното му придобиване на дялове от голямата държавна енергийна компания Днепроенерго. Ахметов отрече да се облагодетелства чрез преференциални условия.

Коломойски и Ахметов отказват да коментират политическите си интереси. Сред останалите големи бизнесмени, единствено Сергей Тарута, съсобственик на водещата стоманодобивна компания "Индустриален съюз на Донбас" се съгласи да отговаря на въпроси, свързани с политиката. Бизнес елитът по принцип иска да бъде "аполитичен, тъй като участието в политиката крие сериозни рискове" за дългосрочните бизнес отношения и репутации, заяви той.

Това може и да е вярно за Тарута, но очевидно не е така за някои от големите му конкуренти.

ПИНЧУК

Виктор Пинчук, на 46 години. Контролира активи в производството на стоманени тръби и железопътни релси; в областта на медиите и банковата сфера. Състоянието му се оценява на 7 милиарда долара. Зет на бившия украински президент Леонид Кучма. Подкрепя Юнукович на изборите през 2004 г. Бивш депутат, след оранжевата революция вече не е член на парламента. Някои близки негови сподвижници от миналото напоследък се присъединиха към Партията на регионите на Янукович като кандидат-депутати. Подкрепя идеята за членство на страната в ЕС. Не е изразил мнението си относно плановете на Юшченко за НАТО и въпроса за руския език.

КОЛОМОЙСКИ

Игор Коломойски, 44-годишен. Развива своята дейност в следните области: банково дело, рудодобив, енергетика, производство на стомана, на железни сплави и въглеводороди, както и в медиите. Състоянието му се оценява на 3,5 милиарда

долара. Съсобственик е на украинската бизнес група Приват, заедно с 45-годишния Геннадий Боголюбов. Приват има активи и извън Украйна, включително фабрики в Русия, Румъния, Полша и САЩ. Нито един от двамата не е бил депутат, но според анализаторите и двамата подкрепят различни политически партии. Те не са изразили публично своето становища по въпросите за ЕС, НАТО и руския език.

АХМЕТОВ

Ринат Ахметов, на 41 години. Контролира активи в производството на стомана, добива на въглища и електроенергия, банковото дело. Също така развива дейност в областта на хотелиерството, телекомуникационните компании, телевизията и футбола. Състоянието му се оценява на 15,6 милиарда долара. На президентските избори през 2004 г. подкрепя Виктор Янукович. Верен член на неговата Партия на регионите и от март 2006 г. депутат. Той обаче има и дискретни връзки с Виктор Юшченко. Подкрепя идеята на президента за членство в ЕС, но се противопоставя на плановете му за бързо присъединяване към НАТО. Одобрява идеята за обявяването на руския език за официален.

Източник: Оценката на състоянието е извършена от базираната в Киев инвестиционна банка Драгон Капитал и публикувано от украинското списание "Кореспондент" в списъка на най-богатите хора в страната през 2007 г.

ЖИВАГО

Константин Живаго, 32-годишен. Има активи в рудодобива, банковата сфера, автомобилната индустрия, производството на въглеводороди и в недвижимите имоти. Състоянието му се оценява на 2 милиарда долара. Бил е депутат от различни партии от края на 90-те години. В момента е член на Блока на Юлия Тимошенко. Подкрепя присъединяването към ЕС, но не е изразил своята позиция относно НАТО и руския език.

ФИРТАШ

Дмитрий Фирташ, 42-годишен. Има интереси в търговията с природен газ и електроенергия, химическата индустрия, медиите и недвижимите имоти. Състоянието му се оценява на 1,4 милиарда долара. Не участва активно в политиката след неуспешното си кандидатиране за депутат през 2002 г. Смята се, че подкрепя различни партии и политически проекти. Има силни връзки с Москва, като партньор на руския Газпром в регистрираното в Швейцария дружество за търговия с природен газ - "РосУкрЕнерго". Не е изразил своите възгледи за членството в ЕС и НАТО, както и за руския език.

ТАРУТА

Сергей Тарута, 62-годишен. Има интереси в стоманената промишленост, машиностроенето, хотелиерството и производството на природен газ. Състоянието му се оценява на 2,3 милиарда. Съсобственик на водещата стоманодобивна компания "Индустриален съюз на Донбас" заедно с Виталий Гайдук, бивш представител на правителството. Подобно на империята на Ахметов, и тази група води началото си от Донбас. Тя инвестира извън Украйна, включително в стоманодобивни предприятия в Унгария, Полша и САЩ. Смята се, че групата се опитва да не участва в политиката, но подкрепя Юшченко, въпреки че не е обявила публично подкрепа за членството в ЕС. /БТА/