Новата секретност на Иран може да доведе до затягане на санкциите срещу Техеран
Новата секретност на Иран може да доведе до затягане на санкциите срещу Техеран / netinfo

Решението на Иран да не уведомява инспекторите на ООН за бъдещите си ядрени планове предстои да бъде обсъдено и това може да доведе до затягане на санкциите срещу Техеран заради опасения, че страната тайно се опитва да се сдобие с ядрена бомба, заяви високопоставен американски представител.

Управителният съвет на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), който ще се събере тази седмица, ще разисква едновременното разширяване на обогатяването на уран от страна на Иран и намаляването на сътрудничеството с инспекторите от МААЕ в противоречие с изискванията на Съвета за сигурност на ООН. Световните сили са загрижени, че Ислямската република се опитва да разработи ядрени бомби зад фасадата на една цивилна ядрена програма, която според Иран е за производство на електричество. Задълбочаващият се проблем породи опасения от конфликт между САЩ и Иран.

Като отказва да предостави информация за намеренията си на един ранен етап, Иран явно показва, че се готви да разработва тайно нови ядрени съоръжения, заяви американският посланик в МААЕ Грегъри Шулт.

През април Иран спря да предоставя предварителна информация за заплануваните си ядрени обекти. Те включват строежа на реактор с тежка вода в Арак, който според западни представители би могъл да бъде модифициран така, че да произвежда плутоний - ключовия компонент в много ядрени оръжия.

Иран обяви, че стъпката е в отговор на това, което страната смята за незаконен натиск да се откаже от правото си на ядрена енергия за мирни цели.

Шулт заяви: "Иран продължава да нарушава международните си ангажименти и несъмнено това е нещо, което нашите колеги в Ню Йорк (в Съвета за сигурност на ООН - бел. ред.) ще трябва да обсъдят".

Запитан дали има предвид, че това може да доведе до изготвянето от световните сили в Съвета за сигурност на трета поред резолюция за по-строги санкции срещу Иран след две по-меки, той отговори положително.

Директорът на МААЕ Мохамед ел Барадей заяви в доклад при откриването на заседанието на Управителния съвет на МААЕ в понеделник, че Иран е станал проблем номер 1 в сферата на разпространението на ядрените технологии отчасти заради "притеснителните" нови ограничения, които Техеран наложи върху достъпа на инспекторите.

Техеран отказа вече да прекрати обогатяването на уран за производството на ядрено гориво в замяна на преустановяване на санкциите на ООН и преговори за търговски преимущества, предложени от световните сили.

Съединените щати, подкрепяни в различна степен от европейските си съюзници, настояват за бързи действия за изготвянето на нова резолюция, след като доклад на МААЕ от миналия месец заяви, че Иран не само е пренебрегнал крайния срок

на Съвета да прекрати обогатяването на уран, но е постигнал значителен напредък в програмата си в укрепения подземен ядрен обект в Натанз.

В миналото понякога Ел Барадеи влизаше в конфронтация с Вашингтон заради американската кампания за изолирането на Иран. Според него само един дипломатически компромис, който не накърнява престижа на Иран и който да позволи на страната да запази ограничена програма при внимателен контрол, може да реши спора.

Но пред Управителния съвет той изтъкна, че Иран подкопава собствените си твърдения за честност, като отказва на МААЕ правото да провери отново обекта в Арак. Той припомни и за 16-месечната иранска забрана за проверки на МААЕ в обекти, които не са обявени за ядрени.

"В изявлението си пред Управителния съвет ще изразим сериозни опасения за това. Сигурен съм, че европейците и много други държави членки на съвета ще сторят същото", каза Шулт.

"Някои страни питат ако това е наистина мирна програма, ако Иран е готов на сътрудничество и пълна прозрачност, както твърди, защо тогава те (иранците - бел. ред.) казват, че ще запазят в тайна информацията за новите си ядрени съоръжения?", заяви Шулт.

Иран отрича да има намерения да извлече уран от отработено ядрено гориво в Арак, като твърди, че комплексът ще бъде използван за производството на изотопи за медицината и селското стопанство.

Някои дипломати, наблюдаващи отношенията на МААЕ с Иран, казват, че Техеран спорадично е осуетявал и инспекции в Натанз. Представители на МААЕ отрекоха да има проблеми, като заявиха, че инспекторите имат достатъчно присъствие в страната, за да гарантират, че не се извършват секретни дейности.

Но западен дипломат заяви, че има основания за съмнения. "Агенцията явно има някакъв базов достъп до подземното съоръжение. Но е важно тя да има пълен и безпрепятствен достъп до там", каза той.(БТА)