Нов обрат по делото Луканов
Нов обрат по делото Луканов / netinfo

По безспорен начин е установено единствено времето, мястото и механизма на убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Нито едно от останалите твърдения на досъдебното производство и прокуратурата пред съда не е доказано. Това се казва в мотивите на състава на Софийския апелативен съд с председател Галина Тонева към присъдата по делото, с която на 8 юни бяха оправдани всичките петима подсъдими за разстрела на Луканов и бяха отменени постановените им на първа инстанция доживотни присъди без право на замяна.

Убийците на Луканов не са тези – нито физическите, нито поръчителите – това означават мотивите на съдия Тонева. В тях се посочват обаче редица длъжностни престъпления и нарушения, извършени от прокурорско-следствената група по делото и от бившия топполицай Ботьо Ботев. Какво пише в мотивите на съда, които излязоха току-що.

Малко са признатите от съда факти: действително, намерените клошарски дрехи са носени от убиеца на Луканов по време на убийството, вярно е, че то е извършено точно с този пистолет “Макаров” със заглушител. Съдът не приема за вярно твърдението на адвокатите, че пистолетът е бил подхвърлен месец по-късно. Оттук нататък обаче съдия Тонева разгромява абсолютно всички твърдения, на които тандемът Богдан Карайотов-Ботьо Ботев построи обвинението срещу петимата подсъдими. На първо място съдиите Георги Георгиев и Цветинка Пашкунова, постановявайки доживотните присъди на първа инстанция, са игнорирали упражненото по отношение на трима от подсъдимите полицейско насилие - Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Юрий Ленев са малтретирани при задържането си в секретна база на МВР в Копривщица, а разпитите са водени от тогавашния топполицай Ботьо Ботев.

Макар че тримата са освидетелствани 53 дни по-късно, белезите явно говорят за мъчения. Съдът цитира, че по Конституцията на България, както и по Международния пакт за гражданските и политически права, и по Европейската конвенция за защита правата на човека, никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение. Насилието срещу тримата прави показанията им невалидни. Освен че са изтръгнати с насилие, тези показания са вътрешно противоречиви, и в определени части взаимно изключващи се.

За първи път официален държавен орган признава, че Александър Русов действително е бил отвлечен и принудително и противозаконно доведен на територията на България. Съдът е категоричен, че първоинстанционните съдии Георгиев и Пашкунова са извършили недопустимо заобикаляне на закона, като са разпитали като свидетел Ботьо Ботев, и дори са се отнесли с безрезервно доверие към показанията му против петимата подсъдими, а самият Ботев е извършил опит да въздейства върху свидетели да лъжесвидетелстват срещу подсъдимите. За обвинения като поръчител на убийството на Луканов строителен предприемач Ангел Василев, съдът пише. Твърденията в пресата, че това е политическо убийство, зад което стои приятелският кръг около бившия премиер Жан Виденов – “Орион” начело с Румен Спасов, не се основават на никакви факти. Не са събрани никакви конкретни и категорични доказателства, че с действията си срещу правителството и “Орион” Луканов е засегнал интереси на Ангел Василев, за да представлява това мотив да поръча убийството му.

Липсват доказателства, че Ангел Василев е толериран и се е ползвал от някакви привилегии, държавни поръчки или субсидии от правителството на Жан Виденов. От друга страна, поради разностранната дейност на Луканов са налице и конфликти между него и други групировки и лица, произтичащи от икономическите му интереси в сферата на енергетиката, и на първо място съдът посочва сериозния му сблъсък с президента на “Мултигруп” Илия Павлов, станал в Москва. Не са събрани доказателства и за конкретни действия на Ангел Василев по организацията на това убийство.

Съдът не намери безспорни доказателства за участието в убийството и на останалите подсъдими – Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов. Не е доказано дали на истина двамата украинци са говорили помежду си за убийството и подготовката му, няма свидетели на това. Сънародникът им Олег Проценко, макар да е екстрадиран по искане на българските власти от компетентните органи на Руската федерация, посоченото от него отвличане от украинска на руска територия се потвърждава от статии в украински вестници. Освен това върху него е упражнил психически натиск Ботьо Ботев. Съседите около кооперацията на Луканов не разпознават двамата украинци.

Като необосновани са преценени и констатациите на СГС, че Александър Русов е физическият килър на Луканов. Повечето свидетели посочват, че убиецът е висок около 1,80 с черна коса и мургав, докато Русов е светлокестеняв, бял и висок 1,70. Двама свидетели посочват и че клошарът, сочен за убиец, е провлачвал и накуцвал с левия крак, а Русов не страда от такъв недъг. Освен това клошарът се обърнал на чист български език към една свидетелка. Космите по дрехите на клошара и торбата са от 6 различни лица, но ДНК експертиза доказва, че не са нито от Русов, нито от Кичатов, нито от убития Юрий Кутепкин. Съдът посочва, че оръжието не е изследвано за дактилоскопични следи и ДНК-анализ, като с това е унищожена и безвъзвратно пропусната възможността да са установи извършителят на убийството, особено сега, 10 години по-късно.

Така съдът разби абсолютно всички пунктове на схемата, съставена по делото от Ботьо Ботев и Богдан Карайотов. Сега остава да виси във въздуха въпроса: тогава кой все пак е убил Андрей Луканов и защо.