Нека отлежава виното, не парите за здравеопазване
Нека отлежава виното, не парите за здравеопазване / снимка: Sofia Photo Agency

През май лидерите на тройната коалиция се събраха в луксозния комплекс „Катарино" и ни обещаха повече пари в сферата на здравеопазването. Обясниха ни, че ще вдигнат здравната вноска от 6 на 8 процента и така ще получим по-качествено здравеопазване.

В проектобюджета на Министерски съвет за 2009 година обаче е заложено увеличението или 2 процента от вноската да отидат в резервите на Българската народна банка (БНБ). И така държавата ни ограничава да ползваме 400 милиона лева от нашите пари.

Мисля си, че след като България е една от държавите в Европейския съюз, която отделя най-нисък процент от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване и всички проучвания сочат, че българите са една от най-болните нации, е абсурдно парите ни за този сектор да са в резерв.

С едва 350 милиона лева се увеличава бюджетът за здравеопазване за следващата година. Тези пари няма как да компенсират инфлацията и факта, че Министерство на здравеопазването е акредитирало нови 37 лечебни структури, които Касата е длъжна да финансира. От институцията не веднъж предупреждаваха не без основание, че с тези пари здравеопазването ни ще се влоши през следващата година. Сега държавата ни е в дъното на всякакви статистики – ние сме най- болните, лекарите са ни най-ниско платени, медицинските ни сестри бягат да работят като болногледачи в Испания.

Аз питам онези, които ни обещаха през май по-качествено здравеопазване, как ще го постигнат? Разбира се, адекватен отговор не очаквам.

Абсурдно е на 23-годишно момиче да му се отказва направление от личния лекар за мамограф – апарат за откриване на рак на гърдата. И няма нужда да ни убеждават, че ние сме си виновни за потресаващата статистика, че всяка трета жена с рак на гърдата у нас е късно диагностицирана.

Вината е на онези, които сега ще вземат парите ни за здравеопазване и ще ги сложат да отлежават в резервите на Българската народна банка, а те могат да спасят човешки живот. Вината е на онези законотворци, които наложиха на лекарите функции на финансисти, секретарки и администратори.

Не е нормално онкоболните да плащат под масата 600 лева, за да могат да преминат курс по лъчетерапия. Подсъдим е фактът, че у нас има само два апарата за лъчетерапия, които непрекъснато се развалят и само заможните българи имат възможност да заминат за Германия и да се лекуват там. Има много случаи, в които онкоболни не доживяват момента, в които идва техният ред за лечение. С малка част от нашите здравни вноски този проблем може да се реши.

Виното е хубаво, когато отлежава, но решението пари за здравеопазване да отлежават – това е престъпление.