НДСВ ще се състезава със собствен кандидат
НДСВ ще се състезава със собствен кандидат / netinfo

Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ

Защо не обявихте името на кандидат-президента на НДСВ? Такива бяха очакванията, това да се случи днес. Прогнозите бяха, че вероятно ще надделее лагерът на хората в партията, които настояват това да се случи на мига, а не да чакате до октомври, за да пазите името на кандидата си от компроматни атаки.

Съжалявам, че такива са били очакванията, защото не сме ги създали ние. А моите очаквания не бяха, че ние ще излъчим днес името, защото преди това трябваше да се вземе официално решение от ръководния орган на партията по това дали ние ще излъчим собствен кандидат, за да може да се проведе една нормална процедура по подбора на най-печелившия възможен кандидат.

Така че това е направено, обявили сме днес, че ще се състезаваме в президентските избори със собствен кандидат. И оттук нататък се надявам, че в сравнително недалечно бъдеще ние ще определим и съответното име.

Извинете медиите, включително и "Дарик" радио, които смятаме, че намерението ви да издигнете собствена кандидатура не е новост с днешна дата. Заявката ви датира от месец насам. Поне избистрят ли се имената на претендентите, между които ще търсите най-подходящия, за да е ясно на слушателите ни, че полемиката върви от месеци? Вие вече заявихте, че няма да се кандидатирате, неофициално номинация отказа и бившият председател на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков. За кандидат-президент партията няма да издига и лидера си.

Да, последното беше заявено най-официално днес заедно със съобщението, че ще имаме собствен кандидат, за да се разсеят окончателно всякакви спекулации, ако има такива, че нашият лидер може да се кандидатира за президент.

За себе си аз мога да споделя личното мнение, че нямам намерение да се кандидатирам. А що се отнася до други имена, не бих си позволил сега да пускам в обращение, още повече, че на днешното заседание не са се и обсъждали такива имена.

Мога само да помоля вас и всички наши слушатели за малко търпение, още повече че, ако днес бяхме обявили име, щяхме да сме, това щеше да е първият кандидат, който официално обявява своето име. Не виждам причина точно НДСВ да обяви първи своя кандидат, а пък още повече това да стане и седмици или месеци преди да се появи и друго име, както е вероятно. С други думи, искам да кажа, че няма никакви знаци, че в скоро време други имена ще бъдат номинирани.

Г-н Велчев, в тази ситуация как ще действате вие, която описахте преди малко, ще изчакате БСП и десните да заявяват намеренията си? Кога във времето да очакваме обявяването на вашата кандидатура?

Срок за това не е определен. Аз вярвам, че няма да чакаме до септември или октомври месец да обявим кандидатурата си, както чух, че може би президентът Първанов ще обяви своята кандидатура едва през октомври. Вярвам, че НДСВ ще обяви своята кандидатура значително по-рано, но не бих могъл да се ангажирам и със срок.

А как приемате заявеното от ДПС, категоричната подкрепа на Движението за права и свободи да застане зад настоящия президент Георги Първанов, при все че вие сте прав в тази уговорка, която направихте преди малко, той не е заявил дали ще се включи в надпреварата?

Не бих могъл да коментирам позициите на други политически сили, дори и те да са наши коалиционни партньори, както е ДПС, пък и БСП. Те вероятно имат основания да обявят по този начин своята подкрепа. Но както казах, ние ще следваме различна стратегия.

Питам ви така, защото след като ДПС заявяват подкрепата си за Георги Първанов, вие в НДСВ уверени ли сте, че няма да се конфронтирате с партньорите си в управляващата коалиция по повод президентските кандидатури?

Вие единствени от трите партии в коалицията ще бъдете със собствена номинация. И между другото анализаторите са прави, че Движението за права и свободи за пръв път обявява още, по традиция то го прави на балотажа, но сега още преди да е ясна кандидатурата дори на президента, те заявяват, че ще я подкрепят.

Не може да става и дума за конфронтация. Коалицията е сключена за парламентарната дейност и изпълнителната власт. Изрично е ясно, и всички партии сме го казали това, които участват в коалицията, че коалиционното споразумение не се отнася за други избори, нито за президентски, нито за местни избори. Така, както никой не е очаквал в Пещера например преди няколко седмици ние да издигнем обща кандидатура с БСП и ДПС, така и не виждам защо някой трябва да очаква ние да играем с една кандидатура, обща на трите партии от коалицията, на президентските избори. В Пещера всички си спомнят, че отново БСП и ДПС, този път в конфигурация и с ГЕРБ, подкрепиха една кандидатура, която в крайна сметка спечели, разбира се, но нашият кандидат се представи повече от достойно, събирайки над 40 процента от гласовете.

Вие сте прав да давате пример с липсата на подобна клауза в споразумението ви и примера, който давате с Пещера, но ще се съгласите с мен, че изборите в Пещера не могат да бъдат приравнявани на изборите за държавен глава. Затова повечето анализатори твърдят, че все пак ще има търкания след изборите между коалиционните партньори, след като двамата стоят зад един кандидат, третият обявява свой. Уверен сте, че това няма да се случи.

Това са лични мнения на анализаторите, за които аз не виждам никакво основание.

Кажете очаквате ли подкрепа от други партии за кандидат-президента, който ще издигнете?

След като обявим името на нашия кандидат, разбира се, че ще влезем в диалог с всички партии, които не са, не са се ангажирали с подкрепа за други кандидати, и ще направим всичко възможно да съберем възможно най-широка подкрепа за нашия кандидат.

Има ли партии, с които няма да контактувате? Защото си спомням какво беше отношението ви към "Атака", не само вашето на повечето парламентарно представени политически сили.

Но... сега, но не ми идват по-значителни партии, с които не бихме обсъждали този въпрос.

Господин Велчев, защо извадихте отново на дневен ред настояването си най-близките във времето избори, тоест президентските, да съвпаднат с изборите за евродепутати? Обяснете какви са мотивите ви.

Мотивите са няколко. На първо място този въпрос ние го повдигаме още от миналата година - за провеждане на избори за евродепутати, и смятам, че тезата, че е хубаво да влезем в Европейския съюз с избрани от народа евродепутати не се нуждае от мотивиране. Конкретно защо да съвпаднат с президентските избори - това, първо, ще доведе до икономия на средства, тъй като иначе трябва да правим два пъти избори и да платим два пъти за едно и също нещо, и на второ място е факт, че изборите за депутати, особено в средата на мандата на европарламента, не се очаква, такава е практиката и в другите нови страни членки, не се очаква те да привлекат особен интерес от гласоподавателите, ако бъдат проведени отделно. Аз не смятам, че българските евродепутати трябва да бъдат избрани от 15-20 процента от гласоподавателите, каквато е активността в други страни на подобни избори. И дължим това на българския народ - да повишим, доколко това е възможно, активността чрез съчетаването на двата вида избори.

Сам давате пример с ниската избирателна активност в Европа, когато се гласува за представители в европейския парламент, и точно за това неколкократно настоящият държавен глава Първанов, чиято кандидатура за втори мандат се очаква, е заявявал позиция против тази идея с аргумента, че изборите за евродепутати по традиция в европейските страни не се радват на особен интерес и така ще се снижи и избирателната активност на президентските избори. Нали не очаквате БСП да ви подкрепи?

Едва ли е валидна тезата, че понеже хората нямат интерес към избор на евродепутати, ще се въздържат от избор и на президент - това. . . тази теза е погрешна, пък и аз не съм я и чувал от президента Първанов, в интерес на истината. Президентът Първанов се обяви против съчетаването на парламентарните избори с изборите за евродепутати миналата година, но тезата ни сега е малко различна. Ние предлагаме тези избори да се съчетаят с президентските избори, и двата вида избори са, така, общонационални, различни са и от парламентарните, и от местните избори, където се гласува в различните райони на страната за различни листи или кандидати, и от тази гледна точка ние смятаме, че лесно могат да бъдат съчетани.

Очаквате ли подкрепа от БСП и от ДПС? Дадохте пример преди секунди с това как и президентът през миналата година, тогава и коалиционният ви партньор ДПС се обяви против съчетаването на парламентарните с избори за европарламента. Сега очаквате ли подкрепа от БСП и ДПС, изказват се по-скоро негативно по такава една идея?

Аз такива мнения не съм чул. И понеже не съм обсъждал въпроса с коалиционните ни партньори, просто мога да кажа, че се надявам да получим такава подкрепа, защото всеки разумно мислещ политик, който иска да повиши избирателната активност, а не вярвам някой публично да се обяви за това избирателната активност да е по-ниска, всеки, който иска тя да бъде по-висока, би трябвало да се присъедини към нашата теза.

Накрая - новата ситуация около столичния кмет Бойко Борисов, при възможността да бъде отстранен от поста и да се включи в президентската надпревара, ще промени намеренията на НДСВ или не, и ако ги промени - то как ще се случи това?

Вижте, нищо ново не се е случило през последните няколко дни по отношение на това дали ще се кандидатира Бойко Борисов или няма да се кандидатира. Просто беше. . . Демократи за силна България излязоха с искането той да бъде отстранен от кметския пост по чисто юридически причини, а тъй като аз не съм юрист, ще се въздържа и да коментирам доколко е валидно тяхното искане. Но нека да оставим нещата в ръцете на избирателната комисия, защото те единствено са упълномощени да решат този правен казус.