Най-големият недъг на Америка
Най-големият недъг на Америка / снимки: БГНЕС

Претендентът на демократите за Белия дом Барак Обама, който на 4 август навърши 47 години, си призна, че като млад "се глезел с наркотици" и алкохол. Това било най-голямото "морално грехопадение" в неговия живот. Неговият съперник, републиканецът Джон Маккейн, който на 29 август ще навърши 72 години, нарече "грях" неудачния си първи брак.

Покаянията на двамата политици, един от които ще стане президент на САЩ, прозвучаха в събота, 16 август, пред аудитория от две хиляди последователи на християнски евангелистки течения в калифорнийското градче Лейк Форест. Срещата се превърна в нещо като религиозен форум и едновременно с това в подобие на президентски дебати на тема религия и морал. Организатор на предаваното по телевизията събитие бе пастор Рик Уорън, глава на църквата "Седълбек" - една от най-многочислените (с 22 хиляди последователи) и най-успешни църковни общини в Америка.

Пасторът, който е на 54 години, спечели авторитет и национално признание не само с ярките си проповеди. Освен традиционните за евангелистите семейни ценности и позицията му срещу абортите, пасторът отделя доста време на преодоляването на бедността в света, на борбата със СПИН и опазването на околната среда . Неговата книга "Живот, изпълнен с цели", бе продадена в десетки милиони екземпляри. Рик Уорън е говорил пред ООН, на Международния икономически форум в Давос и пред лидерите на Организацията за африканско единство.

Този път пасторът реши да използва своето растящо морално влияние, за да запознае избирателите евангелисти с религиозните и етичните убеждения на двамата политици, на единия от които през ноември страната ще повери най-високия пост. Влиятелният блок от избиратели евангелисти обикновено подкрепя републиканците. На последните избори за президент 80 на сто от евангелистите гласуваха за Джордж Буш Младши.

При Джон Маккейн положението е различно: религиозните консерватори не му вярват и се отнасят към него доста хладно. В същото време сенатор Барак Обама, както никой от демократите претенденти преди него, толкова леко и изящно представя своите религиозни възгледи, че може да надприказва всеки свещеник. Заради това, очевидно, се появи и идеята да бъдат събрани двамата кандидати, за да се помогне на колебаещите се да вземат решение.

Маккейн и Обама не можеха да пренебрегнат тази възможност. На републиканците им бе нужно да успокоят консервативния религиозен електорат: ето, виждате ли, аз съм решително против абортите и въобще съм свой човек. А на демократа самият господ явно му е наредил под път и над път да се кълне в разпятието, защото, според някои проучвания на общественото мнение, почти 16 на сто от американците го смятат за "скрит мюсюлманин".

В началото на форума Рик Уорън в продължение на един час задаваше въпроси на Обама, докато Маккейн бе държан изолиран, за да не слуша нито въпросите, нито отговорите на съперника си. След това пасторът зададе същите въпроси и на него. Двамата кандидати се появиха заедно на сцената само за няколко минути, докато пасторът ги представи на публиката. След това, когато Обама напускаше сцената, Маккейн се качваше от срещуположната страна.

Слушателите в църквата "Седълбек", както и огромната телевизионна и интернет аудитория, имаха възможност да сравнят отговорите на кандидатите.

Но всичко като че ли премина малко скучно. Уорън рядко успяваше да получи откровени отговори от политиците. Обама беше по-многословен и понякога звучеше като проповедник на библейски премъдрости. Според него най-големият морален недъг на САЩ е недостатъчната помощ за бедните. Той назидателно цитира Исус Христос: "Всичко, което правите за най-бедния от братята, го правите за мен". Маккейн отговаряше лаконично, но и той не успя да се откъсне от стереотипите. Според него "най-големият морален недъг на Америка е, че ние, вероятно не се отдаваме изцяло на делото, което е по-висше от нашите собствени интереси".

Малко по-интересно премина обсъждането на въпроса кой в САЩ може да се нарича богат. Според Обама това са хората, които изкарват над 250 хиляди долара годишно. На тях той се кани да увеличи данъците. Маккейн отказа да посочи сума. "Не искам да взимам парите на богатите. Искам всички да станат богати", заявил сенаторът от Аризона под аплодисментите на публиката. Любопитни са и отговорите на въпроса кои са тримата, към които кандидатите за президентския пост най-често ще се обръщат за съвети. Сенаторът от Илинойс споменал съпругата си Мишел, баба си по майчина линия, която живее на Хаваите, и неколцина членове на Конгреса. Маккейн постави на първо място главнокомандващия силите на САЩ в Ирак генерал Дейвид Петреъс, чернокожия конгресмен и ветеран от борбата за граждански права Джон Люис и бившата изпълнителна директорка на интернет компанията e-Bay Мег Уайтмън, която е сред водещите съветници в предизборната му кампания.

Засега Барак Обама все още изпреварва Джон Маккейн по събраните финансови средства (390 милиона долара срещу 140 милиона долара). В допитванията до общественото мнение двамата претенденти са с почти равни позиции - за всеки от тях са готови да гласуват по 44 на сто от анкетираните. Макар че на дискусията с пастора външнополитическите теми почти не бяха засегнати, Джон Маккейн успя да събере няколко точки с критиките си по адрес на Русия през последните няколко дни заради войната в Кавказ. В събота например, той заяви в редовното седмично обръщение, че "ако нефтопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан бъде разрушен или попадне под контрола на Русия, енергийните доставки в Европа ще станат още по-уязвими от руските действия". Това може според него да доведе до рязко поскъпване на горивото и да нанесе огромни щети на нашата икономика и на американските работници". Маккейн твърди, че следващият президент е длъжен "умело да се справя с такива кризи", в противен случай според него може да се стигне до "катастрофа с много сериозни последствия". (БТА)