На 40 километра от Харков
На 40 километра от Харков / БГНЕС

По границата с Украйна са струпани десетки хиляди руски войници. От украинските гранични войски казват, че това не ги смущава. И твърдят, че били прихванали стотици руски провокатори, които искали да преминат границата.

Само 40 километра делят източноукраинския град Харков от границата с Русия. Шосето, което отвежда дотам, е в добро състояние, но в тези дни е почти безлюдно. При това става дума за една от най-важните транспортни артерии, свързващи Украйна с Русия. Пътувайки от Харков към руския град Белгород, човек забелязва, че по много от сградите се развяват украински знамена. А малко преди самата граница се виждат танковете и бронираните коли на украинските гранични войски. Тук човек окончателно осъзнава колко напрегната е обстановката в източноукраинския граничен регион.

Генералмайор Артур Станиславович се опитва да демонстрира спокойствие: "Разполагаме с информации за струпване на руски части в близост до границата, но нашите войници са спокойни. Дори и да се стигне до конфронтация, ние сме добре подготвени", казва той, но все пак признава, че покрай конфликта с Русия движението през границата е почти замряло. Броят на хората, преминаващи през граничния пункт, е намалял наполовина. "Вероятно от страх, че може да им се случи нещо лошо", казва граничарят Димитро Шуровай и добавя, че доскоро милионният град Харков е бил особено атрактивен за руснаците, тъй като предлага модерни търговски центрове, както и множество възможности за развлечение.

Провокатори?

Само че напоследък туристи от Русия няма. Идват само нежелани гости - провокатори, които пристигат в Украйна с една-единствена цел: да организират проруски демонстрации и чрез насилие и вандализъм да дестабилизират допълнително обстановката в страната. Така поне твърди говорителят на украинските гранични войски Александър Москвин. Той казва, че през последните седмици били разкрити стотици такива провокатори. Всички те били върнати обратно в Русия.

"Веднага след събитията на полуостров Крим имаше истински бум на този вид "посещения". А хората, които пристигаха от Русия, дори не криеха защо идват", казва Москвин и пояснява: "Искаха да организират проруски демонстрации. Носеха на ръкавите си отличителните ленти на руската бойна слава, както и знамена и униформи", изброява Москвин и разказва, че тези хора били снабдени също така с газови бутилки и ръкавици, каквито по принцип използват само специалните части.

Страх от военна инвазия

Провокаторите не са единствената грижа на украинските граничари. В близост до границата са струпани многочислени руски части, на което украинските гранични войски отвръщат с противотанкови барикади, бетонни бариери и камари от чували с пясък. Освен това по протежението на границата е изкопан ров с широчина три метра и дълбочина един метър, чието предназначение е да възпира руските танкове в случай на инвазия. Както пояснява Москвин, задачата на украинските гранични войски е да удържат на евентуална атака в продължение на 10-15 минути, докато пристигне подкрепление от украинските въоръжени сили.

"Ние сме подготвени да отвърнем на всяка агресия. Ако Путин беше пратил насам войските си непосредствено след събитията на полуостров Крим, ние нямаше да сме в състояние да реагираме адекватно. Сега обаче сме подготвени и Русия няма шанс да проведе успешен "блицкриг" срещу Украйна", посочва Москвин. Въпреки тези уверения обаче мнозина в Украйна продължават да се опасяват, че Русия би могла да се реши на военна инвазия.