Москва започна да помирява Фатах и Хамас, пише руски вестник
Москва започна да помирява Фатах и Хамас, пише руски вестник / снимка: BGNES

Москва пристъпи към помиряване на Фатах и Хамас, пише руският в. "Время новостей".

Гостуващият в Русия палестински лидер Махмуд Абас днес предстои да разговаря с президента на федерацията Владимир Путин. По думите на Абас, той очаква с нетърпение обсъждането на близкоизточния мирен процес и "пътищата, които биха помогнали на палестинците да излязат от политическата задънена улица", пояснява изданието.

След сблъсъците между движението Фатах на президента Абас и бойци на Хамас президентът контролира днес Западния бряг, а ислямистите - Ивицата Газа. В палестинските автономни територии цари очевидно двувластие. Хамас официално признава върховенството на Абас; коз на движението е мнозинството в палестинския парламент след изборите през януари 2006 г. Москва подкрепя мнението на Абас, че легитимен изход от кризата би могло да бъдат предсрочни парламентарни избори, припомня вестникът.

Дори в самото движение Фатах няма единство по повод отношението към Хамас, посочва руски експерт пред "Время новостей".

В обкръжението на Абас има хора, които се обявяват за много твърд подход към ислямистите и категоричен отказ от контакти с тях. Други негови приближени обаче смятат за невъзможно да се "заличи" Хамас от палестинската политика с надеждата за една призрачна победа на Фатах в бъдещи парламентарни избори. Ако ислямистите минат в твърда опозиция, те ще използват много енергично всички пропуски на Абас. Тъкмо затова мъдри хора му препоръчват да търси компромис с Хамас, пояснява политологът за "Время новостей".

Контактите на Москва с движението Хамас не създават проблеми за отношенията на Русия с Палестинската автономна власт. Това е решение на Русия като суверенна държава, заявява Махмуд Абас в интервю за "Независимая газета", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Палестинската власт днес не поддържа никакви отношения с Хамас, потвърждава Абас. "Мнозина се опитват да установят контакти помежду ни, но не успяват", посочва той.

Едва след като Хамас се отрече от преврата в Ивицата Газа и се откаже от резултатите му, ще може да се говори за възобновяване на диалога и уреждане на отношенията, казва Абас. Днешното разцепление обаче според него е "временно, също като извършения преврат".

Фактът, че Хамас завзе Ивицата Газа, снема от нас отговорността за ситуацията там. Длъжни сме да възстановим и да поддържаме там нормални условия за живот и дейност, посочва палестинският президент.

В отношенията с Израел Махмуд Абас смята за необходимо да бъдат решени "цял ред остри проблеми". Сред тях той посочва "установяването на границите на бъдещата палестинска държава, решаването на проблема с връщането на бежанците, демонтирането на еврейските селища и определянето на статута на Ерусалим".

База за решаването на изброените въпроси дава планът "пътна карта", който съдържа и арабската (т. е. саудитската) инициатива, казва палестинският лидер в интервюто за "Независимая газета".