/ ThinkStock/Getty Images
Древните предци на човека са стояли на два крака и са вървели изправени още преди повече от три милиона години, като това са можели да правят и малките деца, съобщи в. "Дейли мейл".

Откритието е на учени от колежа "Дартмут" в САЩ. Те изследвали скелет на две и половина годишно момиченце от вида афарски австралопитек - древно разклонение на човешкото родословно дърво. Той е открит през 2002 г. в района Дикика в Етиопия.

Учени откриха гените, отговорни за по-големия човешки мозък

Като проучили забележително добре запазения крак на детето, известно с името Селам, учените установили, че нашите древни предци са били доста привикнали към ходенето на два крака.

Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

Структурата на крачето и по-специално на палеца на крака, показва, че децата са прекарвали повече време по дърветата, отколкото възрастните.

"За първи път имаме невероятната възможност да разберем как е вървяло едно две и половина годишно дете преди три милиона години", каза професорът по археология Джеръми де Силва, един от водещите автори на изследването.


Къде е прекарвала времето си "прабабата на човечеството" Люси?

"Това е най-добре запазеният крак на древно дете, откриван някога", добави той. "Придвижването на два крака е признак за това, че вече имаме човек", каза професорът. Той обясни, че при несигурната походка на прохождащите деца, катеренето по дърветата след залез слънце е било начин за защита от множеството хищници.

Повече от 20 години след откритието: показаха Малката стъпка (СНИМКИ)

Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите

Изследваните фосили са от същия вид като известния скелет Люси, намерен в Етиопия през 70-те години на миналия век. За него се смяташе, че е най-пълно запазеният скелет на прародител на човека, с изправена стойка. Мимиченцето Селам обаче е живяло 200 хиляди години преди Люси и вече е вървяло изправено.
БТА