Къде е прекарвала времето си прабабата на човечеството Люси?
Къде е прекарвала времето си прабабата на човечеството Люси? / ThinkStock/Getty Images

Люси, наричана "прабабата на човечеството" - най-известният австралопитек, живял в Африка преди 3,18 милиона години, е прекарвала минимум една трета от времето си по дърветата, съобщават Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Plos One".

Дебатът дали Люси е прекарвала повече време на земята като съвременните хора или по дърветата като шимпанзетата продължава от откриването на фосилизираните й кости през 1974 г. в Етиопия.

Четири вида предшественици на човека са живели преди три милиона години

"Настоящото изследване може да сложи край на този дебат", казва Джон Копелман от изследователския екип от университета на Тексас.

Нов анализ на фосилизираните кости на Люси, направен с усъвършенстван скенер от Копелман и колегите му, разкрива подробности за крайниците на австралопитека. Анализът показва, че горните крайници на Люси са били изключително добре развити и са сходни с тези на шимпанзетата - шампионите по катерене по дървета.

Откриха неизвестен досега на науката човешки вид

Същевременно долните й крайници са били по-слаби и недостатъчно ефикасни за ходене. На базата на тези две открития авторите на настоящото проучване са стигнали до извода, че прабабата на човечеството е прекарвала значително повече време по дърветата, отколкото се е смятало досега.

Вижте какви са били челюстите на ранните предтечи на човека

Добре развитите крайници на Люси са й служили да се набира между клоните, да търси храна между тях и да прескача от дърво на дърво. Учените смятат също, че австралопитекът е нощувал по дърветата, за да се предпази от хищници.

Способността на Люси да се катери обаче се е оказала фатална за нея - според скорошно проучване прабабата на човечеството е намерила смъртта си след падане от дърво.

Източник: БТА