Какви са били челюстите на ранните предтечи на човека
Какви са били челюстите на ранните предтечи на човека / Thinkstock/Getty Images

През 2012 г. учени увериха, че ранният предтеча на човека Australopithecus sediba е консумирал твърди храни, включително кора на дърво, ядки, плодове и растения. Но дори ако стомахът на ранните хоминиди е бил пригоден за подобен хранителен режим, те не са имали подходящи за него челюсти, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Получените резултати навеждат на мисълта, че дъвченето на твърди храни, като кора на дърво и ядки с черупките им, е можело да измести челюстта на A. sediba.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис заявиха, че хоминидите не са имали челюсти като лешникотрошачки, каквито са притежавали предшествениците им. Новите резултати подкрепят твърдението, че A. sediba е преходен вид между Australopithecus africanus и Homo habilis или по-късния Homo erectus.

Учени разгадаха какво е затрило неандерталците

"В челюстите, зъбите и по лицата на повечето австралопитеци имало впечатляващи "приспособления", които им позволявали да обработват трудни за дъвчене храни", заяви ръководителят на изследването Дейвид Стрейт от университета.

"A. sediba имал значителни ограничения, що се отнася до способността си да дъвче силно", каза Джъстин Ледогар от университета на Нова Англия в Австралия.

"Ако дъвчел с кътниците си така, че да използва цялата сила на дъвкателните си мускули, е можело да се измести челюстта му", допълни той.

Учени откриха у древен европеец следи от близко родство с неандерталец

За да проверят здравината на челюстта на хоминидите, учените подложили череп, открит през 2008 г. в Южна Африка, на поредица биомеханични тестове и компютърни симулации, сходни с онези, които се използват за изследване якостта на части на автомобили и самолети.

Предишните виждания за хранителните навици на A. sediba са базирани върху данни, свързани с увреждания на зъби. Новото изследване разкрива, че макар да са консумирали някои твърди храни, ранните хоминиди не са били приспособени да го правят и са разчитали повече на храни, които са по-лесни за дъвчене.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА