Менюто на неандерталците – 80% месо и 20% растителна храна
Менюто на неандерталците – 80% месо и 20% растителна храна / ThinkStock/Getty Images

Ново изследване показва, че неандерталците са били прекалено заети с ловуване и едва ли щяха да се вслушат в съветите на Майкъл Полан да се ядат главно растителна храна, съобщи ЮПИ.

Нандерталците са се хранили най-вече с месо, разкри нов изотопен анализ. То съставлявало 80 на сто от храната им, а растенията - останалите 20 на сто.

Германски учени измерили изотопни концентрации на колагена във фосили от неандерталци и ги сравнили с изотопни подписи в намерени наблизо животински кости от същата епоха. По този начин учените сравнили храненето на ранни хора с това на живели по същото време бозайници, сред които мамути, коне, северни елени, бизони, хиени, мечки, лъвове.

Неандерталска ДНК може да влияе за депресията и пристрастяването към тютюн

"Преди се смяташе, че неандерталците ползвали същите източници на храна като живеещите в съседство животни", заяви ръководителят на изследването Ерве Бошран от центъра "Зенкенберг" за човешка еволюция и палеоекология към университета в Тюбинген. „Получените резултати обаче сочат, че всички хищници са заемали специфична ниша, предпочитайки по принцип по-малка плячка, като елени, диви коне или степни бизони, докато неандерталците се специализирали в ловуване на едри растителноядни животни, като мамути и вълнисти носорози".

Разкриха какво са яли неандерталците

Въпросните фосили от неандерталци и животински кости датират отпреди 40 000 - 45 000 години и са намерени при разкопки на два обекта в Белгия. Учени отдавна дебатират във връзка с храненето на ранните хора, но това изследване за пръв път представя точното процентно съотношение между месото и растенията в храната им.

Бошран и колегите му се надяват, че изследването им ще хвърли светлина върху изчезването на неандерталците преди около 40 000 години. Събираме все повече доказателства, че храненето не е било решаващ фактор за изчезването им, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Quaternary International.

Източник: БТА