Кунева: Приемам забележките на ЕС
Кунева: Приемам забележките на ЕС / netinfo

Министърът по Европейските въпроси Меглена Кунева в предаването "Пропаганда" на "Дарик"

Във всички английски вестници, например „Файненшъл таймс”, се казва, че напредъкът е разочароващ и е почти сигурно, че ще има клаузи. Нещо, което нашите политици не коментират?

Аз съм министър, излъчен от НДСВ, но това е коалиционно правителство. Така че всеки от коалицията носи тежестта на това, което трябва да се направи. Големия смисъл на НДСВ да влезне в тази коалиция беше, за да закотви някои от политиките и да създаде и външни гаранции за приемственост. И мисля, че го правим последователно, задържаме нещата в центъра, което е смисъла на присъствието ни. И правим всичко възможно, за да се случи 1 януари 2007, защото всъщност от този момент нататък нещата са необратими и за всеки от нас, и за държавата като цяло.

Разграничавате ли се от забележките в...

Не, напротив. Поемам това като нещо, което като политик и член на това правителство, трябва да направя. Очертавам къде стои НДСВ и мисля, че това са сериозни гаранции, защото в предишния мандат върху политическата воля никога не бяха изказвани съмнения, нито по време на преговорите, нито от страна на която и да е било от европейските страни. Това, че ние сме в коалицията ми се струва добър знак навън. Хомогенизирането на механизмите, по които се постигат целите, не се случва за 24 часа. Но такава хомогенност вече е налице. Аз мисля, че тази статия не се появи случайно. Това беше денят на техническите консултации, точно на 5 септември. За мен беше много трудно, защото когато започваш подробен разговор за това как е напреднала страната ти за 3 месеца и виждаш, че всеки от събеседниците ти държи „Файненшъл таймс” с тази статия, никак не е добра атмосфера. Но никога не е били леко.

Какво си говорихте?

Говорихме си по всичко, което е политически критерий – съдебната система, борбата с организираната престъпност, малко се интересуват от икономика, вероятно, защото виждат, че е добре; за защита на малцинствата, за равния старт, равния достъп до образование и медицински услуги и т.н; за областта на земеделие, по-малко за рибарство и много за срокове. Беше заместник министъра на вътрешните работи г-н Коцев, който изложи политиката на министерството и отговаряхме на въпроси. В тези технически консултации отговорите се искат от нас.

Европейците караха ли се на Станишев? Защото той каза „Няма да бъде законно, ако не ни приемат”?

Не. Тези технически консултации се водят с мен като главен преговарящ. Така че премиерът Станишев не е имал предвид точно тези консултации. Ще ви дам един пример: как вървят сроковете по изграждането на автоматизираната система за управление и контрол над парцелите, заради които ще се дават директни плащания.

Казвате ми, че нямаше шамар при тези разговори?

Не нямаше, не е такъв тона.

Със сигурност ще има предпазна клауза…

Аз не бих казала, че със сигурност ще има предпазна клауза. Не говоря от името на ЕК. За нас е важно да няма така наречената голяма предпазна клауза, ние си измислихме това име, става въпрос за отлагателната клауза.

Няма да има такава?

Мисля си, че не.

Това се отбелязва като успех?

Това е успех.

Има ли вариант да не ни дадат парите от еврофондовете?

Не, когато става въпрос, че България влиза при различни условия. В тази статия пишеше, че България и Румъния влизат при различни условия. Това не е вярно. Това е пропаганда в не добрия смисъл на думата, защото различни условия означава да имаме по-малко пари например или да имаме пари за финансиране на други политики или да нямаме пари да финансираме тези политики, които са важни за ЕС. Такова нещо няма. Договорът е сключен и ще бъде изпълняван така както е подписан. Друг е въпросът, че ЕС става все по взискателен и строг, включително и към новите страни като Румъния и България, за това дали няма да има злоупотреби с тези средства и ако това по-някакъв начин се докаже или ние не успеем да докажем обратното, то тогава могат да се намерят по-строги механизми за контрол, дали тези средства отиват там където трябва.