Коментари от западните издания за доклада на ЕК за България и Румъния
Коментари от западните издания за доклада на ЕК за България и Румъния / netinfo

България и Румъния се борят с тревожно равнище на беззаконието, характеризиращо се с поръчкови убийства, престъпни мафиотски групировки и корупция, пише днес британският вестник "Индипендънт", цитирайки заключението в доклада на Европейската комисия за състоянието на двете страни шест месеца след присъединяването им към ЕС. Докладът буди съмнения за това дали най-новите членове на съюза имат право да са част от него, отбелязва всекидневникът. Той посочва, че те са избегнали санкции от страна на Брюксел, но са били разкритикувани заради неуспеха в борбата с високото ниво на корупция е ангажимента да задействат обещаните реформи в съдебната си система. Според "Индипендънт" България води по брой убийства на представители на организираната престъпност на глава от населението в Европа, като и между 2000 и 2006 г. са били убити 150 души, свързани с престъпния свят.

"Най-новите страни членки са постоянно измъчвани от корупция и насилие", посочва в днешна статия електронното издание на друг британски всекидневник - "Таймс". Изданието илюстрира твърдението, изброявайки няколко от случаите на поръчкови убийства в България, които ясно свидетелстват за безсилието на страната да се справи с корупцията в полицията и съдебната система. "Таймс" цитира Даниел Кон-Бендит, председател на парламентарната група на зелените в Европарламента, че България и Румъния са били допуснати в ЕС твърде рано, преди да бъдат извършени реформите в тях.

Проблемът за ЕК, пише вестникът, е че истински големите скандали за корупция в София и Букурещ са свързани с партийните политически съперничества, което би могло да застраши правителствата. Изданието цитира продължаващите скандали около приватизацията на "Булгартабак", със софийската "Топлофикация", Румен Овчаров и Ангел Александров. Опасенията от евентуална по-нататъшна политическа нестабилност накара Еврокомисията да реши да не налага санкции на двете страни.

Американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" също отбелязват факта с доклада на ЕК и констатацията за незадоволителните резултати на България и Румъния в борбата с корупцията, препечатвайки материал на Ройтерс. Отбелязва се, че

София е постигнала напредък с приемането на поправки в конституцията, с които се дава независимост и се въвежда яснота в съдебната система. България бележи известен напредък по отношение на прозрачността в правосъдието, повишавайки професионализма и ефикасността на съдиите, се казва в текста.

Люксембургският вестник "Тагеблат" поставя ударение върху положителното отношение на еврокомисията към двете страни. В статия със заглавие "Брюксел иска да вярва в усилията на София и Букурещ" изданието посочва, че Комисията е проявила разбиране към България и Румъния, но е настояла за допълнителни усилия в борбата с корупцията. "Тагеблат" цитира думите на Франко Фратини, че ЕК иска да помогне на двете правителства, а не да се държи като учител, който поставя високи и ниски оценки, дори и когато е необходимо откровено да се посочат усилията, които трябва да се положат. Вестникът припомня, че през април няколко страни от ЕС, сред които Франция, Великобритания, Швеция и Холандия са изразили безпокойство от бавните реформи в България и Румъния и са настояли пред ЕК да засили контрола над тях.(БТА)