Зад стените на правозащитна организация в помощ на преследваните жени са намерили убежище и закрила много пакистански жени - оцелелите. Крият лицата си, защото може да ги разпознаят и да ги убият.

Синду живее от двe години в дома, нейното прегрешение се състои в това, че е надигнала глас срещу изневерите на мъжа си. По този начин била опозорила семейството си, твърди собственият й баща.

"На два пъти се канеше да ме разстреля, но не събра кураж. Затова веднъж накара 13-годишния ми брат да дръпне спусъка. И брат ми изглежда беше склонен да го направи. Бях на косъм", разказва Синду.

Синду все пак успява да избяга.

В Пакистан пребиха с камъни жена, омъжила се по любов

Историята на Салма е подобна. Била продадена от семейството си и трябвало да се омъжи, но съпругът и решил да я дава под наем на шефа си за сексуални игрички. Тя се възпротивила и била затворена. "Там неговият шеф ме изнасили три пъти. Бях изгубила съзнание, а когато се свестих ги чух как си говорят как щели да ме изгорят. Престорих се на умряла, а когато тръгнаха за бензин, аз избягах", споделя тя.

Но Салма бяга не към полицията, а директно в дома за жени, тероризирани от семействата си - проект на една частна правозащитна организация.

Според Алия Салим Бърни, ръководител на дома жените не могат да се доверят на полицията, защото ако подадат жалба, още в полицейския участък започват да ги унижават. "В тази страна няма закони срещу домашното насилие. Живеем в едно доминирано от мъжете общество", казва тя.

Аз съм на 14. Омъжена съм от година и половина

В истинска новина се превърна убийството на фотомодела Кандил Балоч. Нейните видеа в интернет не се понравили на брат й и той я удушил.

След този случай законите бяха затегнати. Позоваването на семейната чест вече не се смята за смекчаващо вината обстоятелство. Звучи повече от естествено, биха казали веднага мнозина. Но анкета, направена сред мъже, показва  изумителни резултати:

"Братът на Кандил е действал правилно. Според нашата вяра той не може да позволи на чужд мъж да гледа похотливо сестра му, още по-малко пък когато тя самата качва свои неприлични видеа в интернет".

"Ако е запазил поне малко благоприличие, мъжът не трябва да допуска жена от неговото семейство да опетнява така честта му".

"Разбира се, че един мъж може да прости на жена си или на сестра си. Но когато поведението им е неприемливо, той може да вземе и по-твърди мерки".

В централата на правозащитната организация в помощ на преследваните жени работят много опитни юристи и истински идеалисти. Те знаят добре, че само една малка част от тормозените в семействата си жени стигат до тук. Повече от 1000 жени годишно стават жертва на така наречените убийства на честа. Но това определение всъщност е подвеждащо, твърди ръководителят на организацията Сарим Бърни.

"Наскоро при мен дойде едно момиче, чийто брат тайно я насилвал, искал да я умъртви и да представи всичко това като убийство на честа. Какво общо има това с честа? Това си е чисто убийство", смята той.

Как се женят невръстни момиченца, за да плащат "дълг на честта"

А жертвите? Те нито са образовани, нито имат пари. Някои от жените са избягали заедно с децата си и в дома се грижат за възпитанието и обслужването на други деца, които също живеят тук.

Други пък като 18-годишната Тажвар са тежко травматизирани. Момичето вече не три пъти било омъжвано насила, малтретирано от съпрузите си, които накрая я прокуждали. Семейството й смятало това за позор и искало от нея да се самоубие. "Прерязах си вените, но така, че да не умра. Семейството ми каза, че трябва да повторя опита и че щели да бъдат щастливи, ако умра", разказва младото момиче.

Всички те нямат особени перспективи. И как биха могли да водят достоен живот в едно общество, където всичко се върти около семейството. В случая в ролята на семейството влиза ръководството на дома.

Повечето жени тук се надяват, въпреки че имат лош опит с мъже-насилници, че домът ще се погрижи да имат нови съпрузи. Такива които ще ги закрилят от техният най-голям враг-собственото им семейство.
Deutsche Welle