В Пакистан пребиха с камъни жена, омъжила се по любов
В Пакистан пребиха с камъни жена, омъжила се по любов / БГНЕС, архив

25-годишна жена, омъжила се по любов, беше пребита с камъни от семейството си пред съдебна сграда в Лахор, предаде Ройтерс. Фарзана Икбал била замеряна с тухли пред сградата на Върховния съд от около дузина мъже, сред които баща й, двамата й братя и бившия и годеник. Тя получила тежки наранявания на главата и починала в болница.

Извършителите на убийството се укрили от полицията. Единственият арестуван бил бащата на Икбал, който признал, че е убил дъщеря си, за да защити семейната чест.

Според традиционни вярвания, разпространени и днес в Пакистан, жената е длъжна да се омъжи за този, когото мъжете в семейството определят.

Всяка година около 1000 пакистански жени биват регистрирани като жертви на "убийства на честта", извършвани с участието на техните семейства, отбелязва Ройтерс, цитирайки правозащитна организация. Действителната бройка е вероятно много по-голяма, тъй като данните на правозащитниците се събират само по информации в пресата, а властите не поддържат подобна статистика.

Много малко от извършителите на "убийства на честта" биват изправяни пред съда, а процесите продължават с години и често завършват с освобождаване на обвиняемия, тъй като пакистанското право допуска семейството на жертвата да прости на убиеца.

Източник: БТА