Жертва на групово изнасилване в Пакистан стана модел (СНИМКИ)
Жертва на групово изнасилване в Пакистан стана модел (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Жертва на групово изнасилване в Пакистан се преобрази в модел за пакистанската седмица на модата, предаде Асошиейтед прес.

Четиридесет и четири годишната Мухтар Маи дефилира в светлозелена булченска рокля с бродерии - тоалет на пакистанската дизайнерка Розина Муниб - по време на модното ревю в пакистанския град Карачи.

Преди 14 години Маи стана жертва на групово изнасилване в родното си село. Местен съвет на племенни старейшини я осъдил - трябвало да бъде изнасилена, заради обида, която брат й нанесъл на семейство, с което бил във вражда. Вместо да се самоубие, подобно на много пакистанки в нейното положение, след насилието Маи разказа историята си и се бори по всички пакистански съдебни инстанции, за да осъди изнасилвачите си.

Четиринадесет мъже бяха съдени, като 6 от тях дори получиха смъртни присъди, но на последна инстанция всички бяха освободени.

Въпреки това Маи отново не се обезкуражи и стана международен защитник на правата на жените. Тя основа и благотворителна организация, която финансира убежище за жени и училище за момичета в родното й село Мируала.

Участието си в ревюто Маи възприема като послание към жените - да не губят вяра заради несправедливостта, защото един ден правдата ще възтържествува и за тях.

Източник: БТА