Израел се подготвя за вероятността Иран да се сдобие с ядрени оръжия
Израел се подготвя за вероятността Иран да се сдобие с ядрени оръжия / БГНЕС
Израел тихомълком се подготвя за вероятността Иран да се сдобие с ядрени оръжия, въпреки че призовава Техеран да бъде лишен от средства, с които да заплашва съществуването на еврейската държава. Това заявиха преди няколко дни израелски политически източници и служители в министерството на отбраната.

Главни помощници на израелския премиер Ехуд Олмерт изготвят проектопредложения как Израел, за чиято стратегия за сигурност се смята, че се основава на притежанието на единствения ядрен арсенал в Близкия изток, може да се справи със загубата на този монопол, казаха те.

Техеран отрича да цели създаване на ядрени оръжия, но откритата му враждебност към Израел и хипотезите за израелски или американски превантивен удар по ядрените му обекти предизвикаха тревога в региона.

Олмерт подкрепи водена от САЩ кампания да се парират ядрените амбиции на Иран чрез санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Той също намекна, че Израел, който бомбардира ядрения реактор на Ирак през 1981 г., може да удари и Иран, ако дипломацията стигне до задънена улица. Двама високопоставени израелски източници, запознати с отбранителната стратегия на правителството на Олмерт, казаха, че се подготвя таен меморандум за деня, в когато стане ясно, че Иран има собствени ядрени бойни глави.

"Трябва да се помисли за дългосрочните последици, например как да се запазят нашите способности за възпиране и военен отговор, или как да се компенсира ефектът в израелското общество от страха от ирански ядрен удар", каза един от източниците.

Говорител на израелското правителство отказа коментар. Израел смята Иран и неговата ядрена програма за "реална заплаха".

В интервю за Ройтерс Ами Аялон, министър без портфейл в правителството на Олмерт, отказа да коментира подготовката на класифицирани стратегически цели . Но каза, че Израел трябва да има тристранен подход към Иран.

"Първо, трябва да дадем да се разбере, че това е заплаха не само за Израел, но и за други страни. Второ, трябва подробно да разучим всички превантивни опции. И трето, трябва да очакваме вероятността тези опции да не проработят," каза Аялон.

"Мюсюлманската бомба"

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова Израел да бъде "заличен от картата на света". Много анализатори смятат, че той няма да търси открита конфронтация и твърдят, че ако Техеран наистина иска бомба, то това е главно, за да демонстрира сила в отговор на кампаниите на САЩ за смяна на режима в региона.

Според някои експерти дори в Израел ефектът от евентуално ядрено въоръжаване на Иран ще се почувства косвено - в засилена подкрепа за въоръжените групировки като ливанската Хизбула или палестинската Хамас, или в "дрънкане на оръжие", за да се навреди на икономиката на Израел, като се прогонят инвеститори и имигранти.

Израелските военновъздушни сили се обучават в далекобойни удари, но ядрените обекти на Иран може да се окажат твърде далече, твърде много и твърде укрепени за тях. Освен това, след ракетните удари на Хизбула във войната с Ливан през миналата година, Израел никак не бърза да предизвиква ответна ракетна атака от страна на Иран по фронтовата си линия.

Има хипотези, че съюзникът на Израел САЩ може да оглави евентуална военна атака срещу Иран, но администрацията на Буш може да се окаже прекалено заета с Ирак, за да започне нова война.

Международната агенция по атомна енергия обяви неотдавна във Виена, че Иран е направил важна крачка за постигане на прозрачност по ядрената си дейност, но все още има да реши въпроси от съществено значение, които вероятно ще предизвикат по-строги санкции.

На среща с американския си колега Робърт Гейтс миналия месец израелският министър на отбраната Ехуд Барак изглежда омаловажи потенциалния ефект от присъединяването на Иран към "ядрения клуб".

"Вече има мюсюлманска бомба," казал Барак, визирайки Пакистан, твърди израелски източник, запознат с разговорите. Барак подкрепи разработването на система за ракетна отбрана на Израел, която да неутрализира евентуален ядрен удар от Иран.

Израел подготвя също така флота от произведени в Германия подводници, за които се смята че носят ядрени ракети - предупреждение, че на всяка ядрена атака на Иран ще бъде отговорено по същия начин.

Според политиката си на "стратегическо двусмислие", която има за цел да държи враговете надалеч и в същото време да не предизвиква надпревара във въоръжаването, Израел нито потвърждава, нито отрича, че има оръжия за масово унищожение. Някои анализатори прогнозират, че Израел ще разкрие поне част от своите възможности, за да убеди един ядрено въоръжен Иран в своето оръжейно надмощие. /БТА/