Израел на 60 – пример за контраст
Израел на 60 – пример за контраст / снимка: БГНЕС

Израелците празнуват 60 години държавност в страна, където радостите намаляват, а конфликтите не.

Брамс, Чайковски, Шопен и Малер ще присъстват в програмата на концертите и представленията по време на едноседмичните празненства, с които израелците отбелязват създаването на своята държава през 1948 г. Любителите на класическата музика ще могат да посетят израелската опера и да слушат Кибуцкия оркестър,

Ерусалимския симфоничен оркестър и оркестъра от Раанана.

Пред залите охранители ще проверяват влизащите с ръчни детектори за метал и ще оглеждат съдържанието на чантите им - предпазни мерки срещу евентуални палестински самоубийствени атентати.

Въпреки че тези нападения намаляха рязко през последните години, все още много израелци нямат вътрешен покой. "Знаете, че всичко е временно и животът ви може да се преобърне в един миг", казва 25-годишната Лиат Диамант, студентка в университета в Тел Авив. "Ако постоянно си мислех за ситуацията в моята страна, вероятно нямаше да остана тук (...) но аз обичам хората тук - приятелите ми, семейството ми", допълва тя.

Днес кафенетата и моловете, предпочитани цели за самоубийствени атентати, които достигнаха 59 през 2002 г. - две години след началото на палестинско въстание, са препълнени.

Миналата година в Израел имаше само един самоубийствен атентат, също както и тази година. Израел отдава резкия спад в броя на тези нападения с ограниченията за пътуване на палестинците в окупирания Западен бряг.

Стените и оградите, които Израел изгражда около цялата си територия, предизвикаха международно възмущение. Едва сега, за първи път от седем години, Израел и палестинците преговарят за мир, пришпорени от Съединените щати да постигнат поне рамково споразумение за бъдещата палестинска държава до края на тази година, въпреки обществения скептицизъм от двете страни.

Дори израелците, които не одобряват правителствената политика, особено по отношение на палестинците в продължение на шест десетилетия, виждат причина да празнуват.

Джесика Монтел, изпълнителен директор на израелската правозащитна група Б'Тселем, която води отчет на "изстъпленията на израелската власт над палестинците" в окупираните територии, смята, че отбелязването на 60-годишнината на Израел е едновременно сладко и горчиво. "Когато помагам на децата си да издигнат националното знаме в деня на независимостта обаче, аз си мисля за нещата, които обичам в Израел - богатството и разнообразието на културното ни наследство, музиката, литературата, сценичните изкуства, киното (...) И, разбира се, гордея се с това, че въпреки сериозните проблеми със сигурността, толкова много израелци се наемат да работят за каузата на социалната справедливост, отказвайки да приемат Израел като военна крепост, където правото се определя от силата."

Контрасти

Шейсет години след като пет арабски държави нападнаха новосъздадената страна и застрашиха нейното съществуване, Израел е пример за контраст. Икономиката, подсилена от реформите за създаване на свободен пазар и възраждащия се сектор на високите технологии, расте с най-малко 5 процента годишно от 2003 г. насам и със стокооборот в размер на 142 милиарда долара за 2006 г. (по данни на МВФ), се изравни с тази на Сингапур.

Не всички просперират. Официалните данни сочат, че повече от половината деца в Ерусалим живеят под прага на бедността. Безработицата сред многобройните ултраортодоксални евреи в града, които предпочитат да посветят живота си на

религиозни занимания, е висока. Оцелелите от Холокоста, които започнаха нов живот в Израел след Втората световна война, обвиняват правителството, че не съумява да им осигури финансова подкрепа в напредналата им възраст. Празненствата по случай годишнината, които ще включат и посещение на американския президент Джордж Буш другата седмица, са помрачени от най-новото полицейско разследване срещу премиера Ехуд Олмерт.

И все пак дори израелците, които са се уморили да се оплакват от корупцията във властта, виждат своята бурна политическа система, която успя да изведе на власт 31 правителства за 60 години, като източник на гордост в един регион, който не се слави с демократичните си традиции. "Оценявам жизнеността на обществения дебат, широкия спектър от гледни точки, степента на обществена ангажираност на израелците", казва Монтел.

Милиардерът Уорън Бъфет направи първата си инвестиция извън САЩ в Израел, като през 2006 г. плати четири милиарда долара за 80 процента от акциите на металопреработвателната компания Искар. Израелските правителствени уебсайтове изброяват редица местни постижения във високите технологии като например устройство за външна памет, събрано в ключ, електронна гласова поща, както и програмата за чат ICQ.

Облаци

Бъдещето на Израел обаче е затъмнено от технологичния напредък в други страни от региона. Израел описва иранската ядрена програма като заплаха за своето съществуване. Миналия септември израелски бойни самолети разрушиха съоръжение в Сирия, за което Съединените щати твърдят, че представлява таен ядрен реактор, построен с помощта на Северна Корея.

В северната част на Израел хората може и да се тълПят в спа-хотелите и почивните станции по време на празниците, но преди две години над милион местни жители се криеха в бомбоубежищата, докато партизаните от Хизбула изстрелваха 4000-ТЕ ракети от територията на Ливан по време на 34-дневната война.

Израелските генерали твърдят, че Хизбула, която порази цели на едва 50 километра северно от Тел Авив, се е превъоръжила с ракети с по-голям обсег. Изстрелваните от ивицата Газа ракети вече достигат курортния град Ашкелон на така наречената израелска ривиера. Заплахата пълзи към гъстонаселената централна част на страната.

Много от младежите, които през уикендите сърбат еспресо в израелските кафенета, после надяват униформите, нарамват автоматите и се връщат към военната служба, задължителна за всички, щом навършат 18 години. Мъжете служат три години, а жените две. Някои от тях са внуци на израелците, които през 1948 г. са се били в първата арабско-израелска война.

"Сигурна съм, че много хора по света се учудват, че Израел е оцелял 60 години", коментира студентката Диамант, "но всеки, който живее тук, млад или стар, мъж или жена, с леви или с десни убеждения, знае, че няма да мръднем от тук."(БТА)