Изборите в САЩ: Ураганът Санди удря Щатите. Кой печели от лошото време - Обама или Ромни?
Изборите в САЩ: Ураганът Санди удря Щатите. Кой печели от лошото време - Обама или Ромни? / снимки: DarikNews.bg, Константин Вълков

За жителите на щата Флорида силните ураганни бури не са кой знае каква изненада. Средно по два-три урагани връхлитат крайбрежието. Тропичните и субтропични циклони в този щат понякога са толкова много, че американските метеоролози посочват Флорида като щата с най-много бури. Данните от 1851 г. показват, че само 18 сезона са минали без подобни бури.

Донякъде е странно да съм във Флорида и цяла Америка да говори за унищожителна буря, която обаче няма нищо общо с Флорида. Тук грее слънце, голф-игрищата са препълнени, а лошото време се усеща само по телевизионните канали.

Предвижданията са, че ураганът ще удари най-населените части на източното американско крайбрежие в понеделник вечер. Очаква се да засегне почти 60 милиона души. Като добавим към това, че само за една вечер бяха отменени над 7000 полета, може да си представите размера на очакваните щети. По първоначална информация, ако бъдат създадени предпоставки и за обилен снеговалеж, щетите могат да достигнат 100 млрд. долара и да надминат тези на опустошителния ураган Катрина през 2005 г.

Метрото в Ню Йорк, което обслужва почти 9 милиона души дневно, е застрашено от наводнение. Повиши ли се нивото на водата с още метър и половина - метрото ще бъде наводнено.

Барак Обама отмени днешното си посещение в Орландо и се върна в Белия дом, за да направи обръщение към нацията. Кампанията са Мит Ромни също е прекратена. И двамата кандидати призоваха да се дадат средства за Американския Червен Кръст.

Изборите в САЩ Ураганът Санди удря Щатите Кой печели от лошото време  Обама или Ромни
netinfo

През последните дни се изписа доста за влиянието на лошото време върху предстоящите избори на 6 ноември. Факт е, че Обама ходи по тънък лед, който обаче може да му донесе и категорична победа след седмица. Мнозина наблюдават под лупа неговото представяне - не само заради изборите, но и поради слабата реакция на администрацията на Буш след урагана Катрина преди седем години.

Сенаторът Джон Макейн заяви, че „всички помнят Ню Орлийнс и президентът трябва да отдаде голяма част от времето и енергията си, за да може федералното правителство да работи адекватно по време на бурята”.

От щабът на Обама заявиха, че това ще се случи, но и изразиха безспокойство от предстоящата буря, която ще затрудни гласуването. „Разбира се, най-важното е да се фокусираме върху помощта си към хората, които ще бъдат засегнати”, заяви Дейвид Акселрод, старши съветник на Обама.

Акселрод е и един от архитектите на идеята кампанията на Обама да се фокусира върху ранното гласуване. Самият Обама гласува в Чикаго, за да покаже колко е важно това за него. Възможно е точно усилията, които щаба на настоящия президент хвърля ежедневно в убеждаване хората да гласуват рано, да се окажат решаващи в избора на 6 ноември.

Тази сутрин в Талахаси, столицата на щата Флорида, се проведе подобно събитие, което завърши в една от петте секции в града, предназначени за ранно гласуване. Данните досега показват, че гласувалите в града са повече от тези, упражнили правото си на вот през 2008 г. Щатът Флорида има ключово значение от т.нар. колебаещи се щати - победа тук носи най-голям брой електорални гласове на един от двамата кандидати.

Малко след 9.30 ч. над 200 души се събраха през местния университет, за да чуят речта на популярния борец за граждански права Джон Люис и да отидат заедно с него до избирателната секция. Повечето от тях имат право да гласуват за първи път след като тази година са навършили 18 години.

Ранното гласуване във Флорида ще продължи до 3 ноември, като секциите са отворени от 7 сутринта до 7 вечерта. Единствената причина, която засега принципно затруднява гласуването в този щата е дългата бюлетина, най-дълга в историята на щата.

Изборите в САЩ Ураганът Санди удря Щатите Кой печели от лошото време  Обама или Ромни
netinfo

Лошото време би могло да засегне основно гласуващите в два или три от най-важните колебаещи се щати - Вирджиния, Северна Каролина и в известна степен Пенсилвания. Трите щата носят общо 48 електорални гласа.

Три са основните въпроси, свързани с влиянието на урагана Санди върху изборите, които си задават наблюдателите:

1. Възможно ли е слаба реакция на властите да се отрази върху шансовете на Обама? Нещо подобно, спомняте си, се случи през 2005 г., когато ураганът Катрина удари Ню Орлийнс. Неслучайно Обама е толкова активен във Вашингтон и днес направи обръщение към нацията.

2. Възможно ли е да пострадат секции за гласуване, заради нарушено електроснабдяване и гласоподаватели да не могат да стигнат до тях?

3. Възможно ли е гласоподаватели с ниски доходи да се откажат въобще да пътуват до секциите, особено ако времето е лошо?

Изборите в САЩ Ураганът Санди удря Щатите Кой печели от лошото време  Обама или Ромни
netinfo

Мнозина цитират и проучването на Journal of Politics от 2007 г., за което вече говорихме по Дарик. То показва, че лошото време обикновено е на страната на републиканците.

Друго популярно проучване обхваща 14 президентски избори от 1948 до 2000 г., като най-интересните момент в него са свързани с битките Никсън-Кенеди и Буш-Гор. Автори са университетските преподаватели Брад Гомез, Томас Хансфорд и Джордж Краус, които твърдят, че „жителите с нисък социално-икономически статус може и да не гласуват при лошо време”.

Изследователите са проучили детайлно над 3000 американски избирателни секции, за да стигнат до заключението, че лошото време е на страната на републиканците. Такова е и заглавието на проучването им - „Републиканците трябва да се молят за дъжд”. Според него изборните нощи „Никсън-Кенеди” и „Буш-Гор” са щели да завършат по различен начин, ако времето е било друго. Според Гомез-Хансфорд-Краус през 1960 г. Никсън е щял да спечели в седем щата и да има 105 електорални гласа повече, ако в изборния ден е валяло. Обратно, ако времето през 2000 г. е било по-добро, победата във Флорида отивала директно при Ал Гор.

Какво точно ще се случи? Ще останат ли демократите у дома за сметка на твърдия електорат на републиканците? Ще се справи ли Обама добре с предизвикателството и ще го изстреля ли идващата буря към сигурна победа? Всичко това ще стане ясно след няколко дни.

Повече за изборите в САЩ на www.2012-usa-elections.com