Изборите в САЩ: Ромни печели повече гласове, но Обама става президент - възможен и логичен сценарий?
Изборите в САЩ: Ромни печели повече гласове, но Обама става президент - възможен и логичен сценарий? / снимки: Reuters

За да станеш президент на САЩ трябва да си американски гражданин по рождение, да си навършил 35 години и да си пребивавал постоянно в страната в продължение на най-малко 14 години. Не е задължително обаче за теб да гласуват мнозинството избиратели на прекия вот. Задължително е просто да получиш минимум 270 от гласовете на електоралната колегия (от общо 538). Накратко - повече хора гласуват за теб, но нямаш място в Овалния кабинет. Защо този изход от изборите на 6 ноември е възможен?

Навярно сте чували сте за американската избирателна система - всички щати (освен два) използват мажоритарната система, при която получилият най-голям брой гласове при прекия вот на избирателите в съответния щат печели всички щатски електорални гласове. Например - щата Флорида има 29 електорални гласа - който от двамата кандидати получи повече гласове от прекия вот, получава всичките 29 електорални гласа. И така с всеки щат, докато един кандидат събере 270 гласа.

Теоретично е възможен сценарий, в който един от кандидатите получава повече гласове от прекия вот - т.е. повече хора в Америка гласуват за него, но в крайна сметка не успява да събере 270 електорални гласа и да стане следващият президент.

Вестник Washington Post посочва, че докато Мит Ромни води в националните проучвания, данните от деветте колебаещи се щата показват преднина за Барак Обама. Ако проучванията са верни, по-голямата част от електоралните гласове от тези щати ще в сметката на настоящия президент, въпреки че като абсолютен брой гласове Ромни ще получи повече на национална база.

Според политическият анализатор Марк Макинън, работил за Джордж Буш, „вероятността за това е 50% или дори повече”.

Изборите в САЩ Ромни печели повече гласове но Обама става президент  възможен и логичен сценарий
netinfo


Ако нещата се развият по този начин, американската политическа система ще бъде сериозно разклатена, както и проспектите за положително развитие на икономиката. Подобни случаи, в които действащ президент печели втори мандат без да е получил мнозинството от вота на избирателите, са едва четири пъти в историята на Щатите.

При положение, че Обама получи 270 или повече електорални гласа, но Ромни спечели прекия вот сред избирателите, това сериозно би влошило шансовете на настоящия президент да управлява добре и да бъде ефективен през втория си мандат. „Ако Обама бъде избран по този начин”, пише Керън Макинън от Washington Post, „републиканците ще тръбят навсякъде, че Ромни трябва да бъде президент, а Обама не представлява вота на избирателите”.

Такава сянка на съмнение ще помрачи втория мандат на Барак Обама. Всички помнят случаят с Джордж Буш през 2000 г., когато републиканецът беше обвинен, че на практика е откраднал победата от Ал Гор. Тогава Гор получи 500 000 гласа повече в прекия вот, но не стана президент.

Анализаторите във Вашингтон са категорични, че подобно развитие на нещата на 6 ноември ще поляризира допълнително разделената нация и няма да помогне за излизане от икономическата и политическа стагнация.

Изборите в САЩ Ромни печели повече гласове но Обама става президент  възможен и логичен сценарий
netinfo

Всичко това би поставило под съмнение и сегашната система за избиране на президент на Щатите. Основоположниците на САЩ („Founding Fathers”) са създали структурата на електоралната колегия с идеята да дадат шанс и на най-малките щати да имат участие в политическата власт. Ако тази система за пети път “подари” на действащ президент втори мандат без да е получил мнозинството гласове, съвсем сигурно ще се заговори за изоставяне на този метод - нещо, което изисква конституционни промени. Уилям Галстън, работил като съветник на Бил Клинтън, счита, че нещо подобно ще  бъде „най-лошото възможно развитие на нещата”.

Повече за изборите в САЩ на www.2012-usa-elections.com