Инвентаризация на Ноевия ковчег предстои в Бон
Инвентаризация на Ноевия ковчег предстои в Бон / снимкa: БГНЕС

От 19 до 30 май в германския град Бон ще се състои най-мащабният и най-продължителният световен екологически форум от началото на века. На официалния език на ООН проявата е наречена Девета конференция на участниците в конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. Ако преведем всичко това на езика на простосмъртните, става ясно, че в Бон предстои поредният опит за "инвентаризация" на Ноевия ковчег. Опит да се реши най-сетне как жителите на Земята могат не дори да спрат, а да забавят темповете, с които изчезват цели видове растения и животни на планетата. Задачата е мащабна; оттам идва и безпрецедентният брой участници - над 5000 делегати, от държавни и правителствени глави до бизнесмени, политици и учени.

Може те да не съберат достатъчно сили, за да изпълнят задачата, поставена на подобен форум в по-ограничен формат в Йоханесбург през 2002 г. - до 2010 г. да бъдат намалени темповете, с които се топи биологичното разнообразие. След подписването на Конвенцията през 1992 г. в Рио де Жанейро към нея се присъединиха почти 190 страни. Оттогава насам те се събират на двугодишни конференции и констатират, че от година на година биоразнообразието на Земята се опазва все по-зле и по-зле. От последната среща на върха през 2006 г. до момента са унищожени примерно над 12 млн. хектара гори. Както сочи последното проучване на ООН, заради свръхнаселеността, замърсяването на околната среда и глобалното затопляне Земята губи всеки ден близо 100 вида флора и фауна, нещо невиждано от самото изчезване на динозаврите преди 65 млн. години. Ако пък запазим досегашното си отношение към моретата и океаните, до 2050 г. ще ни се наложи направо да спрем промишления риболов - просто вече няма да е изгоден.

Естествено няма да останем съвсем сами на една пуста планета. До момента на Земята са регистрирани около 1,8 млн. биологични вида. Според учените може да бъдат открити още от 8 до 50 млн. различни животни и растения, просто несрещнати от никого досега. Някои горещи глави дори твърдят, че ни предстои да открием цели 100 млн. разновидности биологичен живот. Това съвсем не означава, че можем да компенсираме с неоткритото до днес онова, което безвъзвратно сме изгубили. Експертите предупреждават, че последиците от днешната атака срещу биологичното разнообразие може да са далеч по-драматични от затоплянето на климата и тя може да застраши целия живот на планетата. Колкото и да е странно, хората, работещи върху опазването на многообразието от животни и растения на Земята, не разполагат с никакъв ефикасен международен законодателен механизъм за тяхна защита.

Защитниците на климата имат поне Протокола от Киото, който наистина куца и почти е престанал да действа, но все пак е внедрил някакви норми за поведение от страна на държавите и някои дори все още го спазват. Колкото до закрилниците на животинското разнообразие, те са принудени не да се опират, а едвам-едвам да балансират върху три - макар и гръмко звучащи, но слабо ефективни - споразумения. Това са споменатата Конвенция и приетите почти едновременно с нея Рамкова конвенция по изменение на климата и Конвенцията за борба с опустиняването и последиците от сушата. Като домакини на конференцията германците вече заявиха, че биха желали да я превърнат в нещо повече от обикновено упражнение за констатиране на фактите. Съпредседател на форума в Бон впрочем ще е канцлерът на Германия Ангела Меркел. В навечерието му германският министър на околната среда Зигмар Габриел призова участниците да демонстрират, че човечеството е способно да се придвижи поне една стъпка напред, за да защити живия организъм на собствената си планета.

"Днес сме на кръстопът - каза той. - Досега нито една от конференциите след Рио не успя дори да се доближи до решението на крайно сложните проблеми в запазването на биологичното разнообразие. Сега трябва да покажем, че можем да го сторим". Голям въпрос е обаче дали правителствата ще могат да покажат това. Обикновено, щом чуят исканията на еколозите, просто тръпки ги побиват и в последна сметка кабинетите скланят само за някакви полумерки. Наистина, ако министрите в повечето държави изпълнят всичко, за което настояват "зелените", икономиките на много страни просто ще спрат да се движат. Американците например в самото навечерие на срещата в Бон уж зарадваха защитниците на "нашите по-малки братя", като включиха белите мечки в списъка на изчезващите видове, закриляни от закона. Ловът им вече е забранен. Едва ли  това ще помогне на самите мечки. Защото ловците в САЩ бездруго не им обръщаха особено внимание. Тези животни си патят не толкова от куршумите, стрелите и копията на ескимосите, колкото просто от горещините, по-точно от последиците им - смаляването на ледената покривка заради глобалното затопляне. Съответно тюлените стават все по-малко, налага се мечките да отиват все по-далеч на север или пък да гладуват и измират.

Американците заявиха, че всички възможни по-сериозни мерки (да се намалят отпадъчните емисии от производството, изхвърлянето на въглероден окис и др.) ще изискват обединени действия от страна на всички държави. Тъй че мерките за защита на мечките излязоха половинчати. И защо да се чудим, щом още през февруари петролните компании "Шел" и "КонокоФилипс" платиха милиони за направените заявки за сондиране на повече от 260 нови терена в морето Бофорт и Чукотско море - "Шел" плати 84 млн., а "КонокоФилипс" - 506 млн. долара. Общо взето, на дядо Ной му е било доста по-лесно да спасява животинското многообразие на Земята, когато е приютил в своя Ковчег "две по две от всяка твар". Както са пресметнали хора, убедени в документалния характер на библейското сказание, Ной е качил в спасителния Ковчег точно 16 000 двойки животни (отбележете, че там не е имало насекоми, нито пък растения). А ето че става дума за 1,8 милиона видове. Откъде да намерим такъв Ковчег? /БТА/