Християнският свят отбелязва Рождество Христово
Християнският свят отбелязва Рождество Христово / снимки: БГНЕС

Архиепископът на Ерусалим Мишел Сабах, който е глава на Римокатолическата църква в Светите земи, призова за мир в Близкия изток в традиционната си литургия по повод Рождество христово, която отслужи в град Витлеем на Западния бряг, предаде Франс прес.

"Тези земи принадлежат на Бог. Не може те да бъдат за някои хора земята, на която да живеят, а за други земя, която е окупирана и е превърната в политически затвор", каза Сабах в базиликата Рождество Христово, където, според Новия завет, е роден Исус Христос.

Сабах допълни, че всички, които са се събрали да честват раждането на Христос, трябва да се радват на добър живот, на сигурност и на достойно съществуване.

Тази година честванията на Рождество Христово протичат във Витлеем доста по-пищно от предходни години. Хотелите са пълни със западни туристи, които страняха от града в продължение на 7 години заради втората палестинска интифада.

Мерките за сигурност във Витлеем са драконовски. За трети път по улиците на град в Западния бряг се разполагат толкова палестински служители на силите за сигурност, откакто през юни Хамас пое контрола над другата палестинска територия - Ивицата Газа.

Пищните чествания на Коледа във Витлеем са опит на палестинските власти и най-вече на палестинския президент Махмуд Абас да покажат положителните страни на близкоизточния мирен процес.

Папа Бенедикт Шест
Християнският свят отбелязва Рождество Христово
netinfo
найсети
призова хората да намерят "време и място" в живота си за Бог, предадоха осведомителните агенции.

Главата на Римокатолическата църква ръководи среднощната коледна служба в препълнената катедрала "Свети Петър" в Рим. В своето послание той заяви, че фактът, че Исус Христос се е родил в яслите, тъй като за Мария и за Йосиф е нямало място в страноприемницата във Витлеем, има съвременни паралели. "В известен смисъл човечеството очаква Бог, очаква го да се приближи. Но когато моментът дойде, няма място за него", каза понтификът.