Холбрук преди смъртта си: Трябва да спрем тази война в Афганистан
Холбрук преди смъртта си: Трябва да спрем тази война в Афганистан / снимка: Reuters, архив

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук, който почина снощи, е призовал за слагане на край на войната в Афганистан малко преди да претърпи дълга операция през уикенда, предаде АФП, като се позова на американския вестник „Вашингтон пост”.    

„Трябва да спрем тази война в Афганистан”, казал 69-годишният ветеран дипломат на своя пакистански хирург малко преди да бъде откаран за операция. Холбрук почина три дни, след като получи сърдечна криза. Той претърпя през уикенда дълга операция на аортата, последвана от втора хирургическа намеса.

Ричард Холбрук бе назначен през януари миналата година от президента на САЩ Барак Обама за негов специален пратеник за Афганистан и Пакистан - две държави, в които САЩ воюват от 2001 г. срещу талибаните. Холбрук почина в критично важен момент, в който Белият дом търси начин да спре талибанския бунт в Афганистан и да обърне хода на продължаващата девет години война. В четвъртък президентът Обама се очаква да огласи оценка за стратегията на САЩ в този район.

„Холбрук е един от гигантите на американската външна политика”, заяви пред журналисти президентът Обама, цитиран от АП. „Той отдаде близо 50 години от своя живот в служба на САЩ”, изтъкна и държавният секретар Хилари Клинтън.

Ричард Холбрук е служил при всички президенти на САЩ от Демократическата партия от Джон Кенеди насам. Той е смятан за архитект и основен посредник на при сключване на договора от Дейтън през 1995 г.,  с който бе сложен край на войната в Босна, посочва Ройтерс. Холбрук е бил посланик на САЩ в ООН и в Германия. Два пъти е заемал поста помощник-държавен секретар.

Смъртта на Холбрук „е загуба за американския народ”, заяви афганистанският президент Хамид Карзай. В комюнике, разпространено от неговата канцелария, Карзай заявява, че е натъжен от кончината на специалния пратеник на САЩ за Афганистан и Пакистан. Отношенията между опитния американски дипломат, наричан Булдозера заради директния си стил, и афганистанския президент понякога бяха обтегнати, отбелязва АФП. Холбрук критикуваше Карзай, понякога публично, добавя БТА.

„Пакистан загуби един приятел”, е реакцията на президента Асиф Али Зардари. Той отбеляза, че Ричард Холбрук е „изиграл ключова роля в международната дипломация за възстановяване на мира в Босна и в борбата срещу (ислямистките) екстремисти в нашия регион”.

Списание „Тайм” нарече Холбрук „най-упорития тактик в дипломацията” и си спечелил прякора „Булдозера”. „Ако Ричард ви се обади и ви помоли за нещо, отговорете с „да”. Ако кажете „не”, в крайна сметка пак ще кажете „да”, но пътят ви до там ще бъде много болезнен”, заявил бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от АП. Той е бил номиниран седем пъти за Нобеловата награда за мир.

Ричард Холбрук бе яростен критик на политиката на президента Джордж Буш-младши в Афганистан, посочва Ройтерс. Постът, който той зае в администрацията на президента Обама като специален пратеник за Афганистан и Пакистан, бе смятан за критично важен за усилията на Белия дом да се справи с терористичната мрежа Ал Кайда и с талибаните в района.