Гордостта от 100 години Оцеляване
Гордостта от 100 години Оцеляване / Sofia Photo Agency
Няма нищо по-добро от това да се чувстваш горд българин, 100 години след като Родината ти е станала независима. Горд съм с всичко, което се случва в България и както върви, ще ставам все по-горд…

Хубаво е, когато едно момиче се събужда от кома и едно от първите неща, които разпознава, е снимка на Азис. Явно тази фолк-легенда вече е сред най-разпознаваемите неща в българската действителност. Какво ли щеше да се случи, ако бяха показали на Мануела Горсова снимка на някой политик? Всъщност най-доброто пожелание към нея е, след като се възстанови, никога да не разпознава на снимки хората, които управляват Родината й, защото тези, последните, не го заслужават.

Няма нищо по-хубаво от това работодателите на един самоубил се човек да поемат издръжката и възпитанието на децата му. Между другото, това е едно от железните правила на мафията, но кой казва, че всички мафиотски принципи и правила са лоши? Друг е въпросът необходимо ли е точно тези хора да го правят и на какво точно ще научат наследниците на Ахмед Емин.

Повече от хубаво е български прокурор да дерибейства след тежък запой. В крайна сметка, нали след като е работил цял ден, за да бъде раздадено правосъдие, той има правото да се включи в пиянска свада, за да разтуши напрежението.

Докато се случват тези неща, Сергей Станишев изнесе урок по родолюбие в родопско училище и получи сан „пич" от един нелицемерен кърджалийски свещеник. Този, който иска да му седне на стола, пък, се заигра с Френската гимназия и за пореден път размаха заповеди за уволнение, преди още да му е дошло времето.

Накрая, да предпазя от излишни илюзии перничани – градът им е хубав, но никога няма да стане българският Манчестър, а за университет, както им обеща президентът, ще има да почакат поне до празненствата за 200 години Независимост.

Наистина, хиляди и хиляди имат правото да се гордеят, че са българи, но не заради това, което се случва в Родината им, а защото ще издържат и това… Ще преживеят „мръсната вода" и ще оцелеят за пореден път. Което не може в никакъв случай да се случи с изнежените западняци, които ахкат и охкат, колчем се появят случайно и за кратко по нашите географски ширини.

Българите ще трябва да почакат още за истинска гордост, че са независими. Поне докато научат и нещо друго, освен да преживяват и просто да оцеляват. И да търпят хората, които им плюят в лицето всеки Божи ден и се подиграват с живота им. Сигурно и това ще се случи, но първо ще трябва да подпишат истинските си заповеди за уволнение на онези, които го заслужават.