Гласовете на българи решават изборите в испанска провинция
Гласовете на българи решават изборите в испанска провинция / netinfo

В шест от общо 32 селища с над хиляда жители в испанската провинция Валядолид вотът на българските и румънските имигранти на местните избори през май ще бъде решаващ, отбелязва в електронното си издание в. "Норте де Кастиля".

По официални данни към 1 януари 2006 г. в провинцията живеят 5287 българи и 7912 румънци. Всички те ще имат право да участват в общинските избори догодина, тъй като двете страни може да станат част от Европейския съюз, посочва изданието.

80 процента от имигрантите в провинция Валядолид са от България и Румъния или от страни, които вече са членки на ЕС - главно французи и португалци, се казва в публикацията.

Три са по-малките селища с по-малко от хиляда жители, където вотът на имигрантите може да натежи значително в една или друга посока, отбелязва "Норте де Кастиля".

Изданието помества и мнения на българи, работещи и живеещи в някои от споменатите селища. Преди да бъде обявена вероятната възможност за имигрантите да гласуват на следващите избори, политиката не е била основна грижа на над 300-те българи в Майорга де Кампос, посочва вестникът. Новината събуди интереса на чуждестранната общност в градчето и се превърна в една от темите за разговор в баровете и кафенетата.

"Защо да не отидем да гласуваме, ще бъдем възхитени да участваме пряко в политиката?", изтъква един от българските имигранти, Николай Петков. Той критикува единствената пречка - че трябва да са живели пет години в страната, за да имат право да участват във вота.

Друго испанско електронно издание - "Пиринео ен интернет", се спира на спада в броя на нелегалните имигранти, които се опитват да влязат в Испания през френско-испанската граница в Пиренеите. Една от причините за намалелия приток на нелегални имигранти от България и Румъния е, че от догодина гражданите на двете страни ще имат право свободно да пътуват в страните от ЕС.

Те предпочитат да изчакат още няколко месеца, отколкото да рискуват да бъдат задържани, отбелязва изданието./БТА/