Газпром реагира на резултатите от изборите в Украйна
Газпром реагира на резултатите от изборите в Украйна / netinfo

Олга Мордюшенко, Алег Гавриш, в. "Комерсант"

"Газпром", който преди изборите за Върховна Рада се дистанцира от обсъждане на доставките на газ за Украйна, веднага реагира на техните резултати. Победата на "оранжевите" не устройва нито Русия, нито "Газпром": Юлия Тимошенко неведнъж е изразявала желание да бъдат преразгледани условията на газовите споразумения. Сега монополистът си "спомни", че от месеци Украйна дължи за доставения природен газ 1,3 млрд долара. "Газпром" разпрати официално съобщение, че е уведомил европейските си партньори за проблеми с газовите доставки за Украйна. Монополистът предупреди, че ако през октомври дългът не бъде уреден, ще бъде принуден да намали доставките за украинските потребители.

Дългът започна да се образува от юни и "досега преговорите не доведоха до уреждане на въпроса", посочват от "РосУкенерго" - основен доставчик на газ за Украйна. От своя страна представител на Националната акционерна компания "Нафтогаз Украини" съобщи за вестника, че в компанията "не знаят от къде е този дълг и от къде е взел "Газпром" тази цифра". В украинския газов оператор "Укргаз-Енерго" признават съществуването на дълга и дават уверения, че работят усилено за разрешаване на проблема, включително и чрез привличане на кредити.

Членът на комисията за горивно-енергийния комплекс при Върховната рада Владимир Бронников е сигурен, че заплахите на "Газпром", отправени веднага, щом като стана очевидно, че на власт идва коалиция на "оранжевите сили", не са случайни. Според него, "Газпром" се върна към твърдата линия и сега преговорите по газовите въпроси (а двете страни трябва да започнат да обсъждат доставките за 2008 година) ще тръгнат по "военен сценарий". Така беше в началото на 2006 година, когато газът за Украйна беше изключен за три дни, припомня той.

Отрасловите експерти също отбелязват политическия елемент в декларацията на руския газов монополист, но са уверени, че това е по-скоро предупреждение, отколкото реална заплаха. Валерий Нестеров от инвестиционната компания "Тройка Диалог" посочва, че Юлия Тимошенко неведнъж е говорила за необходимостта от преразглеждане на условията за руските газови доставки. По-конкретно е ставало дума да се премахне посредникът в лицето на РосУкренерго, чийто съсобственик е "Газпром". Според Нестеров, след победата на "оранжевия блок" може да започне нов кръг на изостряне на отношенията между страните. Той отбелязва, че преди това "Газпром" е успявал да уреди проблема с правителството на Виктор Янукович, но и в тези отношения с приближаването на новата година, когато ще трябва да се преразглежда цената на газа, "назряваше конфликт".

Аналитикът допуска, че резултатите от изборите може да са станали "катализатор" за декларацията на "Газпром", но смята, че тя е щяла да бъде направена при всички случаи. "Просто може би това беше направено малко по-рано", смята Валерий Нестеров. Същото мнение споделя и Константин Гуляев от инвестиционната компания "Регион". Той смята, че "Газпром" се опитва да привлече вниманието на Европа към нестабилността на обстановката и да смекчи удара по репутацията на доставчика, ако газът за Украйна бъде прекъснат. "Дългът е огромен, но "Газпром" се е сблъсквал с това и по-рано, отбелязва Гуляев. В предишните случаи монополистът се договаряше с партията на Янукович, а сега не е ясно кой ще бъде на власт и кой ще се сблъска с необходимостта да погасява дълга." Според него, в тази ситуация "Газпром" е решил да нанесе изпреварващ удар, напомняйки на новите политически сили в Украйна, че в преговорите с Русия трябва да имат предвид и интересите на Европейския съюз: газовият конфликт с Москва може да доведе до проблеми в отношенията с Европа. /БТА/