Газа се превръща в поле за студена война между Египет и Сирия
Газа се превръща в поле за студена война между Египет и Сирия / снимкa: БГНЕС

Египет и Сирия използват преговорите с Хамас в титанична битка за арабско лидерство в Близкия изток, смятат анализатори. Между двете страни се води с пълна сила "студена война" за върховенство над кризата в Газа, каза анализаторът за Близкия изток от Чатъм хаус Надим Шехади. В египетския лагер са други американски съюзници като Йордания и Саудитска Арабия, а зад Сирия стоят Катар, Йемен и Алжир, както и политическият съюзник на Дамаск - Иран, който подкрепя Хамас и шиитските бойци на Хизбула в Ливан. "Египет е дългогодишен избраник на Запада за преговори с Хамас, но сирийците се опитват да му отмъкнат водещата роля," каза Шехади. "Това е борба с глобални последици, ако стратегическата сила се измести в посока Дамаск," добави той. "Целият баланс на сили в района ще се промени радикално, ако Египет загуби ролята си".

Вече повече от седмица Египет води интензивни преговори с представители на Хамас от ивицата Газа и с политическите лидери на ислямисткото движение, които живеят в изгнание в Сирия, но засега няма никакъв признак за пробив. Египет и Западът заявиха, че след незабавно примирие пътят напред минава през палестинско помирение между Хамас и съперниците на ислямисткото движение във Фатах на Западния бряг, водени от палестинския премиер Махмуд Абас. Трудно е обаче да се прецени как Хамас може да се помири със заклетите си съперници, които те отстраниха от Газа със сила през юни 2007 г.

На фона на публикации в египетски медии за трудности в преговорите с Хамас, президентът Хосни Мубарак замина вчера за Саудитска Арабия, придружаван от главния си помощник, шефа на египетското разузнаване Омар Сулейман, за спешни консултации с крал Абдула. Египет и Саудитска Арабия отхвърлят предложения от Катар, който подкрепя Хамас, за извънредна среща на върха за ивицата Газа, която ще подчертае още повече арабското разделение. Хамас може да е разединен между прагматичното си лидерство, което се укрива в Газа, и хардлайнерите в Дамаск - предположение, което бе категорично отречено вчера от Мохамад Назал от политическото бюро на Хамас. Той описа подобни информации като "целящи да предизвикат объркване" за позицията на Хамас и ги отхвърли като "психологическа война" на Израел. Въпреки това след среща в Кайро миналата седмица, преговарящите от Хамас изглежда приеха египетската инициатива за примирие. Когато те се върнаха в Дамаск, там се появи влиятелният председател на иранския парламент Али Лариджани. След което базираните в Дамаск лидери на Хамас отговориха отрицателно на египетското предложение.

Някои коментатори са критични към начина, по който Египет посредничи в преговорите. Президентът Хосни Мубарак винаги е бил враждебен към Хамас - издънка на забраненото в Египет ислямисткото движение Мюсюлмански братя. Цитирани са негови думи от срещата ми с европейски външни министри в Кайро миналата седмица, че не трябва да се допуска Хамас да излезе от боевете като победител. "Мубарак има органическа непоносимост към Мюсюлманските братя и към ислямистките движения, но е лош оратор," каза базираният в Бейрут директор на форума Конфликти Алистър Крук по адрес на политиката на Египет към Хамас. "Става въпрос за комуникация. Това не е еднопосочна улица". Крук, който работи с политически ислямистки групи, смята, че Западът е станал заложник на стриктното си придържане към принципите на Четворката за Близкия изток, която призовава Хамас да признае Израел, да прекрати насилието и да спазва предишни споразумения като предварително условие за започване на преговори.

Той отбелязва, че Хамас е правил жестове преди по първите две условия. Що се отнася до третото, той казва: "А консерваторите във Великобритания? Дали те признават всяко споразумение с ЕС, сключено от предишни правителства?" Западни дипломати твърдят, че е малко вероятно Четворката - ЕС, САЩ, ООН и Русия, да преосмисли критериите си, дори при следващия президент на САЩ - Барак Обама.

Но подкрепата за ангажиране с Хамас нараства. Сър Джеръми Грийнсток, бивш британски посланик в ООН, се обяви в подкрепа на това. Шехади посочи, че Хамас сега говори от името на палестинците. "Хамас е представителят на палестинците, Хамас преговаря за примирие и отслабва позициите на Абу Мазен /Махмуд Абас/. Ако Египет се провали, залозите стават много високи". /БТА/