Г-6: Да се изгради легална мрежа за борба с тероризма
Г-6: Да се изгради легална мрежа за борба с тероризма / netinfo

Министрите на вътрешните работи от Г-6 - шестте най-големи страни в Европейския съюз: Франция, Италия, Германия, Великобритания, Испания и Полша - смятат, че трябва да се изгради "законова мрежа за борба с тероризма", която да се бори с терористичните мрежи, застрашаващи Запада.

ероризмът не си е избрал само един враг. Този въпрос засяга също отношенията на умерения и модернизиращ ислям с фанатичния и консервативен ислям", цитира Франс прес италианския вътрешен министър Джулиано Амато, който обобщи пред журналисти резултатите от двудневната среща на Г-6 във Венеция.

"Тази борба се води и в нашите страни. Тя внася в тях опасност от атентати, наред с вече извършените атентати. Терористични мрежи използват някоя от нашите страни като база за подготовка на операция в друга страна", продължи Амато.

"Изправени сме срещу мрежа и следователно и на нас ни трябва мрежа. Затова започнахме да обмисляме с какви инструменти, включително законовите инструменти, с които разполагаме, да се включим в нова законова мрежа, зачитаща принципите на правовата държава, но ефикасна в сблъсъка с мрежата, която ни застрашава", уточни италианският вътрешен министър.

Срещите на Г-6 са неофициални.

В разискванията на Г-6 във Венеция участваха американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф и еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини.