Фамилията Янукович - могъщ клан, който властва в Украйна
Фамилията Янукович - могъщ клан, който властва в Украйна / снимкa: Reuters

"Семейството" на президента Виктор Янукович е мощен политическо-финансов клан, който се наложи в Украйна и кара бизнес средите да треперят, повдигайки въпроси за ендемичната корупция в бившата съветска република, смятат експерти.

Янукович, който спечели президентските избори през февруари 2010 година срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, се ползваше с подкрепата на редица влиятелни групировки, управлявани от лоялни "олигарси". А след това се появи нов клан и засенчи останалите.

"Тази група стана най-могъщата. В нея е концентрирана голяма политическа и икономическа власт", заяви няколко дни преди парламентарните избори в неделя Кирило Савин, директор на бюрото на фондация "Хайнрих Бьол" в Украйна, споделяйки мнението на многобройни експерти и политици.

Освен самия държавен глава, най-големият му син Олександър се смята за централна фигура в клана. Много хора, смятани за негови приближени, бяха назначени на ключови постове в правителството от края на 2010 година насам.

Всичко започна в края на 2010 година с изненадващото назначение начело на Централната банка на Сергий Арбузов, 34-годишен по онова време банкер, непознат за широката публика, който веднага беше кръстен от пресата "ковчежник" на клана.

Последваха и други: шефът на данъчната администрация Олександър Клименко, вътрешният министър Виталий Захарченко и финансовият Юрий Колобов - всичките част от "Фамилията". Тенденция, определена от американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" като "фамилизация" на властта и корупцията" в Украйна.

"Терминът подсказва, че фамилията на президента Янукович не само лично извлича облаги от президентското му управление, но и заема все по-централно място във властта", заяви "Фрийдъм хаус".

Зъболекар по образование, 39-годишният Олександър Янукович, се нареди миналата година сред 100-те най-богати хора в Украйна със състояние, оценено на стотина милиона евро, според класацията на независимото списание "Кореспондент".

Президентският пост на баща му стана допинг за бизнеса му. Приходите на строителната му корпорация МАКО са скочили с 50 на сто през 2011 година според украинските медии, а активите на неговата Общоукраинска банка за развитие (ВБР), собственост, са нараснали многократно от март 2010 до юли 2012 година.

"Критиките срещу Олександър Янукович често се публикуват в медиите с цел да бъде злепоставен президентът", заяви за АФП пресслужбата на МАКО.

Самият Олександър Янукович, който досега никога не е говорил пред журналисти, на свой ред заяви през май в писмена декларация, че дължи успеха на "усърдния си труд" и баща му няма нищо общо - уверения, които далеч не са убедителни.

"Подобни скокове напред са невъзможни без административна намеса, без корупция", подчертава Кирило Савин.

А "това може би е само върхът на айсберга", приглася на сайта си украинското издание на списание "Форбс".

Докато печатът приписва на Олександър Янукович интереси в редица други области, според Forbes.ua въглищата са "главният източник на богатствата му".

Само през 2012 година около двайсет частни групи, свързани с президентския син, са спечелили търгове за поръчки, организирани от държавни въгледобивни компании, за над 600 милиона евро, твърди Forbes.ua - нещо, което МАКО отрича.

И накрая, кланът е обвинен, че атакува печеливши предприятия и рекетира техните собственици.

"Ако някой притежава 100 процента дялове в едно предприятие, му казват: "Продължаваш да работиш, обаче ни даваш 40 на сто", твърди Остап Семерак, депутат от опозицията.

Някои се съмняват в този сценарий, но темата е толкова деликатна в Украйна, че редица експерти и бизнесмени отказаха да я коментират за АФП.

"Стигна се до система на канибализъм. Вече никой не е защитен от "Фамилията" на Янукович", заяви в своя блог Андрю Уилсън от аналитичния център Европейски съвет по международни отношения. (БТА)